Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stretnutie Ruska a Bieloruska: Po rokovaniach si Putin a Lukašenko zahrali hokej

Putin a Lukašenko si zahrali hokej Zobraziť galériu (4)
Putin a Lukašenko si zahrali hokej (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PETROHRAD - Priateľský hokejový zápas odohrali po stredajších rokovaniach v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Spolu s nimi nastúpili na ľad viaceré legendy ruského hokeja vrátane Pavla Bureho, Alexeja Kasatonova, Valerija Kamenského, Iľju Kovaľčuka či Viačeslava Fetisova, informovala agentúra TASS.

Putin si obliekol svoj tradičný červený dres s číslom 11, Lukašenko nastúpil s číslom 1. Lukašenko ostal v Petrohrade o deň dlhšie po tom, čo sa tam v utorok zúčastnil na neformálnom summite Spoločenstva nezávislých štátov. Putin to komentoval slovami: "Dnes máme čas pokojne sa porozprávať o bilaterálnych vzťahoch medzi Ruskom a Bieloruskom".

Putin s Lukašenkom sa stretli v hokejovom zápase aj začiatkom tohto roka. V čiernomorskom letovisku Soči hrali v jednom mužstve, spolu s nimi aj vtedy 16-ročný Lukašenkov syn Nikolaj, ktorého bieloruský vodca bráva na stretnutia so zahraničnými štátnikmi od útleho detstva a pred niekoľkými rokmi ho označil za svojho možného nástupcu.

Putin a Lukašenko si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

TASS pripomína, že 69-ročný ruský prezident je okrem iného aj držiteľom čierneho pásu v džude, v mladosti bol mestským šampiónom v Petrohrade, vtedajšom Leningrade. Medzinárodná džudistická federácia mu v roku 2012 udelila ôsmy dan za podporu tohto športu. V roku 2008 vydal viac než hodinové inštruktážne video s názvom Učíme sa džudo s Vladimirom Putinom.

V úsilí dostať do Ruska preteky Formuly 1 nasadol Putin v roku 2010 do monopostu na okruhu pri Petrohrade, na ktorom dosiahol rýchlosť 240 kilometrov za hodinu. Okrem toho sa mediálne predviedol aj pilotovaním stíhačky a strategického bombardéra. Ako informovala bieloruská agentúra BelTA, Putin bol vyzdvihnúť Lukašenka na stredajšie rokovania autom, ktoré osobne šoféroval.

Rusko a Bielorusko čoskoro usporiadajú spoločné vojenské cvičenia

Rusko a Bielorusko uskutočnia vo februári alebo marci spoločné vojenské cvičenia. Dohodli sa na tom najvyšší predstavitelia oboch štátov Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko na stredajšom stretnutí v Petrohrade. Ruské a bieloruské stíhačky v stredu spoločne zabezpečovali ochranu bieloruského vzdušného priestoru. Lukašenko v novembri vyhlásil, že Bielorusko by bolo ochotné umožniť Rusku rozmiestniť na svojom území jadrové zbrane.

Vladimir Putin a Alexandr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Pokračovať bude aj spolupráca v leteckom priemysle

Putin a Lukašenko sa v stredu tiež dohodli na pokračovaní spolupráce v leteckom priemysle. "Máme spoločné civilné a vojenské podniky, v tejto oblasti môžeme výrazne spolupracovať," citovala Lukašenka agentúra TASS. V Bielorusku sú dva letecké podniky: Minský závod civilného letectva a Letecké opravovne v meste Baranavičy.

Vladimir Putin a Alexandr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Agentúra AP pri tejto príležitosti poukázala na zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou, čo zo strany Kyjeva a západných krajín vyvoláva obavy z možnej ruskej invázie. Moskva takýto úmysel popiera a požaduje právne záväzné záruky, že Ukrajina sa nestane členom NATO a Aliancia tam nerozmiestni zbrane.

Viac o téme: HokejSpoločnéVojenské cvičenieRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu