Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Päť svetových mocností podpísalo deklaráciu o nešírení jadrových zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Päť svetových jadrových mocností sa v pondelok zaviazalo zabrániť šíreniu atómových zbraní a zabezpečiť, aby nikdy nedošlo k jadrovej vojne. Ide o ojedinelé spoločné vyhlásenie pred revíziou kľúčovej jadrovej zmluvy, ktorá je na programe v priebehu tohto roka, informuje tlačová agentúra AFP.

"Pevne veríme, že je potrebné zabrániť ďalšiemu šíreniu takýchto zbraní. Jadrovú vojnu nemožno vyhrať a musíme zabezpečiť, aby k nej nikdy nedošlo," uviedli stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN – Čína, Británia, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty. Moskva dúfa, že daný záväzok pomôže znížiť napätie, zároveň však tvrdí, že konanie summitu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN zostáva nevyhnutnosťou.

"Dúfame, že v súčasných zložitých podmienkach medzinárodnej bezpečnosti schválenie takéhoto politického vyhlásenia pomôže znížiť úroveň medzinárodného napätia," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre tlačovú agentúru RIA Novosti dodal, že Moskva stále považuje summit medzi hlavnými svetovými jadrovými mocnosťami za "nevyhnutný".

Vyhlásenie prichádza v čase najväčšieho napätia medzi Ruskom a Spojenými štátmi

Svetové jadrové mocnosti podpísali deklaráciu po tom, ako bola najnovšia revízia Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorá vstúpila do platnosti v roku 1970, posunutá z pôvodného termínu (4. januára) na neskorší dátum z dôvodu covidovej pandémie.

Vyhlásenie prichádza v čase najväčšieho napätia medzi Ruskom a Spojenými štátmi od ukončenia studenej vojny vzhľadom na kumuláciu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach, ako aj v čase vyhrotenej situácie medzi Čínou a USA najmä v súvislosti so štatútom ostrova Taiwan, ktorý Peking považuje za svoje územie.

Podpísanie záväzku zároveň prichádza v čase, keď sa svetové mocnosti usilujú dohodnúť s Iránom na obnovení jadrovej dohody z roku 2015 o jeho kontroverznom nukleárnom programe. Spojené štáty v roku 2018 od tejto dohody odstúpili s tým, že je nevyhovujúca. Washington, ktorý nevylučuje vojenský zásah proti Iránu, varoval, že čas na uzavretie jadrovej dohody sa kráti.

Viac o téme: Jadrové zbraneDeklaráciaRuskoČínaFrancúzskoBritániaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu