Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko varuje pred nebezpečenstvom ozbrojeného konfliktu s NATO

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany varovalo v pondelok západných vojenských atašé pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou (NATO) vzhľadom na stále panujúce napätie v súvislosti s Ukrajinou.

"Aliancia sa nedávno uchýlila k priamym provokáciám, ktoré predstavujú vysoké riziko eskalácie do ozbrojenej konfrontácie," povedal v pondelok na brífingu pre vojenských pridelencov a predstaviteľov zahraničných veľvyslanectiev akreditovaných v Moskve námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin, ktorého cituje agentúra DPA.

Ministerstvo zverejnilo záznam z brífingu, na ktorom Fomin kritizuje Severoatlantickú alianciu. Fomin obvinil NATO z masívneho zvýšenia vojenských aktivít v uplynulých rokoch. Len v roku 2020 sa podľa neho počet preletov vojenských lietadiel v blízkosti ruských hraníc zvýšil zo 436 na 710. Aliancia okrem toho uskutočňuje každý rok 30 rozsiahlych vojenských cvičení so scenármi zahŕňajúcimi Rusko, dodal Fomin.

Zároveň zopakoval požiadavku Moskvy týkajúcu sa bezpečnostných záruk zo strany NATO, ako aj ukončenia rozširovania Aliancie smerom na východ. Opätovne tiež varoval pred vstupom Ukrajiny do NATO.

Rusko je pripravené na osobné kontakty

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno pohrozil vyvodením dôsledkov, ak by sa sily NATO ďalej približovali k hraniciam jeho krajiny. Kremeľ a ministerstvo zahraničných vecí dúfajú, že začiatkom budúceho roka dôjde k dialógu s Alianciou o tejto otázke. Fomin v tejto súvislosti povedal, že Rusko je stále pripravené na osobné kontakty, pričom kritizoval NATO, že roky odmieta každú ponuku, ktorú Moskva predložila, a namiesto toho dáva prednosť konfrontácii.

Moskva opakovane kritizuje Alianciu za to, že od rozpadu Sovietskeho zväzu v decembri 1991 neustále zvyšuje počet svojich vojenských základní a presúva zbraňové systémy čoraz bližšie k Rusku. Len vo východnej Európe je teraz trvalo umiestnených približne 13.000 vojakov NATO, 200 tankov a 30 lietadiel. Aliancia tvrdí, že cieľom jej aktivít je pôsobiť výlučne odstrašujúco voči Rusku vo svetle jeho agresívnej politiky namierenej voči Ukrajine i jeho ďalším postsovietskym susedom.

Lietadlá NATO vzlietli tento rok k ruským strojom 290-krát

Bojové lietadlá Severoatlantickej aliancie (NATO) vzlietli tento rok niekoľko stokrát, aby zachytili lietadlá, väčšinou ruské vojenské stroje na severozápade Európy, ktoré leteli príliš blízko lietadiel niektorého členského štátu aliancie. V utorok to oznámilo NATO, informuje tlačová agentúra AP.

NATO uviedlo, že 290 z jeho približne 370 letových misií v roku 2021 reagovalo na aktivity ruských lietadiel. Väčšina týchto vzletov NATO sa uskutočnila v pobaltskom regióne okolo Estónska, Lotyšska a Litvy, kde vojenská aliancia vykonáva operáciu leteckej kontroly. "Vo všeobecnosti prebehli tieto misie bez incidentov a lietadlá NATO vzlietli preto, aby identifikovali blížiaci sa stroj a odprevadili ho von z oblasti. Len veľmi málo zachytených letov preniklo do spojeneckého vzdušného priestoru," uvádza sa vo vyhlásení vojenskej aliancie.

Zachytávajúce lety NATO sú bežným javom. Napriek vysokému napätiu medzi NATO a Moskvou, spôsobenému aktivitami ruských ozbrojených síl pri hraniciach s Ukrajinou v posledných mesiacoch, počet zachytených lietadiel súvisiacich s Ruskom tento rok klesol. V roku 2020 vzlietli lietadlá NATO k ruským strojom približne 350-krát.

V pohotovosti nad Európou je 24 hodín denne vyše 60 lietadiel NATO, ktorých úlohou je reagovať na prípady, ako neohlásené vojenské lety alebo civilné lietadlá, ktoré z nejakého dôvodu prestali komunikovať s leteckými dispečermi – týchto dôvodov môže byť široká škála, od technických problémov po únos.

Viac o téme: Konflikt RuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu