Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA a Rusko budú 10. januára rokovať o jadrových zbraniach a Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Predstavitelia Spojených štátov a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny. Tento termín potvrdil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov s tým, že rozhovory sa uskutočnia v Ženeve, informovala agentúra AFP.

"Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s Ruskom," uviedol v pondelok pre AFP nemenovaný predstaviteľ americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC). Dodal, že Rusko môže predložiť na rokovací stôl svoje obavy a USA budú hovoriť o obavách, ktoré vyvolávajú kroky Ruska. Moskva podľa Riabkova očakáva, že rozhovory s Washingtonom sa budú zameriavať na bezpečnostné požiadavky Ruska.

"Desiaty január bude hlavným dňom bilaterálnych rusko-amerických konzultácií, ktoré, ako dúfame, sa premenia na rokovania o našich návrhoch dohôd," povedal Riabkov pre tlačovú agentúru TASS. "Je nemožné dospieť k dohode za jeden deň, nemôžeme však tento proces ani naťahovať. Táto záležitosť je veľmi naliehavá a veľmi vážna," doplnil ruský diplomat.

Hovoriť sa bude aj o Ukrajine

Hovorca americkej NSC potvrdil medializované informácie, podľa ktorých sa následne 12. januára stretnú predstavitelia Ruska a NATO (Rada NATO – Rusko) a o deň neskôr bude Moskva rokovať s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej členmi sú aj Spojené štáty.

Stretnutie naplánované na 10. januára sa uskutoční v rámci iniciatívy Strategický bezpečnostný dialóg, ktorú na svojom júnovom summite v Ženeve iniciovali americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Hoci tento formát je určený najmä na záchranu zmlúv o obmedzení jadrového zbrojenia prijatých po skončení studenej vojny, rozhovory sa budú týkať aj patovej situácie v súvislosti s Ukrajinou, pri ktorej hraniciach Rusko rozmiestnilo tisíce vojakov, povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu. Aj zasadnutie Rady NATO – Rusko a rozhovory medzi Moskvou a Stálou radou OBSE sa majú zamerať na Ukrajinu.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu