Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska únia plne podporuje Ukrajinu: Na prípadnú ruskú agresiu voči Kyjevu bude reagovať

Borrell po boku ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu
Borrell po boku ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu (Zdroj: SITA/Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP)

KIEV - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v stredu zopakoval, že Únia plne podporuje Ukrajinu a bude reagovať na prípadnú ruskú agresiu voči Kyjevu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Borrell po boku ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu v stredu navštívil takzvanú kontaktnú líniu v Donbase na východe Ukrajiny, kde ukrajinské ozbrojené sily čelia separatistom podporovaným Ruskom. "Som tu v prvom rade preto, aby som opätovne potvrdil plnú podporu Ukrajine zo strany Európskej únie. Podporujeme nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," vyhlásil Borrell po návšteve kontaktnej línie.

Šéf úniovej diplomacie dodal, že akákoľvek "diskusia o bezpečnostnej architektúre Európy sa musí odohrať za prítomnosti EÚ". Josep Borrell tiež zopakoval, že Rusko bude čeliť "obrovským následkom" v prípade vojenskej eskalácie na východe Ukrajiny. "Konflikt na hraniciach je na pokraji ďalšieho vyostrenia a to vytvára napätie v súvislosti s európskou bezpečnosťou ako celkom. EÚ má v tejto otázke pevný postoj a aj pevné odhodlanie. Akákoľvek vojenská agresia voči Ukrajine bude mať obrovské následky a vysokú cenu," dodal diplomat a spresnil, že "s podobne zmýšľajúcimi partnermi (USA, NATO) koordinujeme našej kroky vedúce k deeskalácii situácie".

Kyjev Borrellovu návštevu vníma ako prejav solidarity

Šéf diplomacie EÚ chce počas návštevy Ukrajiny odovzdať Kyjevu symbolické posolstvo o silnej európskej podpore. Návšteva prichádza v čase, keď sa Západ snaží odradiť Moskvu od útoku na svojho bývalého sovietskeho suseda, ktorý od roku 2014 bojuje s prokremeľskými separatistami v dvoch východných regiónoch susediacich s Ruskom. Kyjev Borrellovu návštevu vníma ako prejav solidarity. Borrellov krátky pobyt na kontaktnej línii bol prvou návštevu šéfa zahraničnej politiky EÚ na východe Ukrajiny od vypuknutia vojny pred takmer ôsmimi rokmi.

Viac o téme: AgresiaUkrajinaKyjevEurópska úniaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu