Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brigitte Macronová podáva žalobu: Súvisí s konšpiračnou teóriou, že je transrodová žena

Brigitte Macronová
Brigitte Macronová (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová hodlá podať žalobu v súvislosti s internetovou konšpiračnou teóriou, podľa ktorej je transrodovou ženou a narodila sa ako muž. Informovala o tom v stredu stanica BBC.

Prvá dáma Francúzska sa stala terčom nepravdivých tvrdení na sociálnych sieťach po tom, ako boli v septembri zverejnené na nemenovanej webovej stránke krajnej pravice. Inkriminované údaje následne šírili konšpirační teoretici. Podľa týchto tvrdení sa Brigitte Macronová (68) narodila ako muž pod menom Jean-Michel Trogneux. Toto meno cirkuluje na sociálnych sieťach s desaťtisícami zmienok. Právnik Macronovej, ktorá má tri dospelé deti z prvého manželstva, potvrdil, že manželka francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (44) sa obracia na súd.

Klamstvá o Macronovej sa šíria prostredníctvom účtov, ktorých prevádzkovatelia sú politicky namierení proti jej manželovi, a to vrátane tých z prostredia krajnej pravice, antivakcinačných skupín či konšpiračného hnutia QAnon.

Médiá vystopovali autorku pôvodného článku

Francúzske médiá vystopovali, že pôvodný článok napísala pre krajne pravicový žurnál žena pod menom Natacha Reyová. Príspevok si následne našiel širšie publikum po tom, ako sa stal predmetom diskusií na značne sledovanom webovom videoportáli YouTube, pričom prezentované názory sa šírili medzi antivaxermi, covidovými skeptikmi a krajne pravicovými aktivistami.

Táto konšpiračná teória prichádza pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku, ktoré sa budú konať na jar budúceho roka. Macron ešte oficiálne nepotvrdil, či sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie, ale všeobecne sa očakáva, že kandidovať bude.

Viac o téme: ŽalobaKonšpiračná teóriaFrancúzskoBrigitte MacronováTransrodová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu