Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Vo Francúzsku bude už začiatkom roka 2022 dominantný variant omikron, tvrdí Castex

Francúzsky premiér Jean Castex
Francúzsky premiér Jean Castex (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Jean Castex prirovnal v piatok rýchlosť šírenia koronavírusového variantu omikron v Európe k rýchlosti blesku a povedal, že už začiatkom budúceho roka bude tento variant vo Francúzsku prevládať. Informovala o tom agentúra AFP.

Hoci je o omikrone stále veľa nepreskúmaného, podľa slov francúzskeho premiéra sa "nezdá, že by bol viac nebezpečný ako variant delta". Castex dodal, že dosiaľ dostupné údaje naznačujú, že úplné zaočkovanie dvoma dávkami a posilňujúca tretia dávka ľudí stále chránia pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19.

Vo Francúzsku je podľa najnovších údajov na jednotkách intenzívnej starostlivosti hospitalizovaných takmer 3000 covidových pacientov, približuje AFP. Premiér Castex zároveň informoval, že tretia, tzv. posilňujúca dávka proticovidovej vakcíny, bude onedlho pre ľudí dostupná namiesto aktuálnych piatich už po štyroch mesiacoch od absolvovania druhej dávky. Uviedol tiež, že vláda oznámi nové opatrenia, ktorými chce v novom roku prispieť k zvýšeniu zaočkovanosti v krajine.

"Dali sme už veľa času tým Francúzom, ktorí s očkovaním váhali a mali pochybnosti, no v januári posilníme stimuly motivujúce k vakcinácii. Nie je totiž prijateľné, aby niekoľko miliónov Francúzov ohrozovalo svojim odmietaním (vakcín) celú krajinu," dodal.

Viac o téme: FrancúzskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu