Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin telefonoval s Macronom aj Scholzom: Hovorili o bezpečnostných zárukách

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron v utorok telefonicky diskutovali o ruskom návrhu zmluvy o bezpečnostných zárukách. Informovala o tom v utorok tlačová služba Kremľa. Správu priniesla agentúra TASS.

"(Štátnici) pokračovali v diskusii o otázkach posilnenia stability a bezpečnosti na európskom kontinente. V tejto súvislosti sa pozornosť sústredila na návrh dohody o bezpečnostných zárukách a opatreniach medzi Ruskom a členskými štátmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Dokument už bol odovzdaný príslušným stranám vrátane francúzskej," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Ruský a francúzsky prezident sa podľa TASS venovali aj otázke zastavenia bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východne Ukrajiny. Putin Macronovi povedal, že možnosť usporiadania nového summitu v normandskom formáte závisí od implementácie druhej minskej dohody (Minsk II) zo strany Kyjeva. TASS pripomenula, že Putin naposledy s Macronom telefonoval minulý týždeň (14. decembra) z iniciatívy šéfa Elyzejského paláca.

Putin vyzval Macrona, aby ukončil diskrimináciu stanice RT

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Francúzsko, aby ukončilo "diskrimináciu" ruskej štátnej televíznej stanice RT (bývalý názov Russia Today), ktorú západné krajiny obviňujú z rozširovania dezinformácií a prokremeľskej propagandy.

Putin počas utorkového telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom "vyjadril nádej, že tejto ruskej stanici budú poskytnuté rovnaké príležitosti na fungovanie bez diskriminácie, aké majú francúzske médiá v Rusku", informuje tlačová agentúra AFP.

Vo Francúzsku je RT úradmi a tlačovými organizáciami dlhodobo obviňovaná z toho, že slúži propagandistickému krídlu Kremľa. Jej reportéri sa sťažujú, že im je odopieraná akreditácia na pokrývanie diania v Elyzejskom paláci, sídle francúzskeho prezidenta.

Putin vyzval na seriózne rozhovory o bezpečnosti

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v utorok po prvý raz telefonoval s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Šéf Kremľa počas rozhovoru vyzval na "seriózne rokovania" o bezpečnosti. Informovali o tom agentúry AFP a TASS. "Bola vyjadrená nádej, že sa uskutočnia seriózne rokovania o všetkých otázkach nastolených ruskou stranou," uviedol Kremeľ v tlačovom vyhlásení po skončení telefonátu.

"Vladimir Putin informoval (Scholza) o ruských návrhoch na dlhodobé a právne zakotvené záruky bezpečnosti, ktoré vylučujú akékoľvek rozširovanie Severoatlantickej aliancie (NATO) smerom na východ, ako aj rozmiestnenie úderných zbraní v krajinách susediacich s Ruskom," citovala z vyhlásenia Kremľa ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Viac o téme: BezpečnosťTelefonátVladimir PutinEmmanuel MacronOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu