Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bielorusko zníži počet svojich diplomatov na Západe

Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bielorusko výrazne zníži svoju diplomatickú prítomnosť v západnej Európe a zvýši ju v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), Číne a zemepisne vzdialenejších štátoch.

Podľa agentúry TASS to v pondelok - po predložení príslušnej správy Západom neuznanému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi -oznámil šéf bieloruského ministerstva zahraničných vecí Uladzimir Makej. Makej spresnil, že Bielorusko výrazne znižuje počet diplomatov na svojich zastupiteľstvách na Západe, nie počet ambasád ako takých.

Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

Vysvetlil, že týchto diplomatov ministerstvo vo veľkej miere "presúva do iných oblastí, kde budú potrební". Spresnil, že diplomatická prítomnosť Bieloruska sa posilní v krajinách, ktoré sú preň strategicky dôležitými partnermi, napríklad v Číne a Indii. Dodal, že sa uvažuje o otvorení nových bieloruských veľvyslanectiev "v Afrike, v krajinách, ktoré sú solventné a kde je dopyt po našich produktoch". Makej priznal, že jednou z príčin, ktoré viedli k spomínaným zmenám, je aj sankčný tlak vyvíjaný na Bielorusko.

Viac o téme: DiplomatiBieloruskoZápadAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu