Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Poľsku vyhlásili pátranie po vojakovi, ktorý cez hranice ušiel do Bieloruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

VARŠAVA - Poľská prokuratúra vyhlásila pátranie po vojakovi poľskej armády, ktorý 16. decembra počas služby na poľskej hranici utiekol do Bieloruska. Podľa spravodajskej televízie TVN24.pl o tom v pondelok informoval zástupca šéfa prokuratúry regiónu Bialystok-Sever pre vojenské záležitosti Radoslaw Wiszenko.

Dodal, že rozkaz na zatknutie je platný na území Poľska. Poznamenal, že zatiaľ je vyšetrovanie v "príliš skorom štádiu na to, aby sa uvažovalo o (vojakovom) vydaní" z Bieloruska. Podľa poľských zákonov hrozí za dezerciu trest odňatia slobody na jeden až desať rokov rokov. 

Wiszenko potvrdil, že tento vojak sa nedostal do konfliktu so zákonom prvýkrát: v minulosti bol odsúdený za fyzické a psychické týranie blízkej osoby - svojej matky - a 11. decembra bol obvinený dopravnou políciou, ktorá pri bežnej cestnej kontrole zistila, že vojak za volantom je pod vplyvom alkoholu a marihuany. 

V Bielorusku požiadal o politický azyl

Odvolacie konanie v kauze týrania blízkej osoby bolo vytýčené na 29. decembra. Bieloruská pohraničná služba minulý týždeň uviedla, že poľský vojak identifikovaný ako Emil Czeczko požiadal v Bielorusku o politický azyl. Urobil tak údajne pre "nesúhlas s politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a neľudským zaobchádzaním s utečencami".

Emil Czeczko bol do svojej dezercie príslušníkom 11. delostreleckého pluku 16. pomorskej mechanizovanej divízie, ktorá bola nasadená ako posila pohraničnej stráže v čase migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach.

Poľsko, pobaltské štáty a ďalšie krajiny Európskej únie obviňujú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láka migrantov z krízových oblastí sveta do svojej krajiny a potom ich posiela k hraniciam eurobloku. Minsk sa podľa nich takto mstí za sankcie, ktoré EÚ uvalila na Lukašenkov režim za porušovanie ľudských práv, čo však Bielorusko popiera.

Viac o téme: HraniceVojakBielorusko Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu