Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ste očkovaní vakcínou Johnson & Johnson? Toto je odporúčanie pre druhú dávku

Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson
Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Panagiotis Balaskas)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu odporučila podávanie druhej posilňovacej dávky vakcíny Janssen proti COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) už po dvoch mesiacoch od aplikovania prvej dávky. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na oficiálnu tlačovú správu.

"Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) dospel k záveru, že posilňovaciu dávku vakcíny Janssen možno zvážiť najmenej dva mesiace po podaní prvej dávky u ľudí vo veku 18 rokov a starších," uviedla EMA.

Podľa agentúry výskumy ukázali, že po podaní druhej dávky vakcíny nastalo u dospelých zvýšenie protilátok proti koronavírusu. Očkovacia látka je zároveň podľa výboru CHMP bezpečná.

Veďajšie účinky po druhej dávke nie sú známe

"Riziko trombózy v kombinácii s trombocytopéniou (TTS) alebo inými veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami po posilňovacej dávke nie je známe," uviedla EMA v správe.

Výbor CHMP tiež dospel k záveru, že posilňovaciu dávku vakcíny Janssen možno podať po dvoch dávkach jednej z mRNA vakcín povolených v EÚ. Ide o vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech a Spikevax od spoločnosti Moderna.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaEMAKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu