Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Summit EÚ bude v znamení covidpasov, zahraničnej politiky a energetiky, hovorí Klus

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

BRUSEL - Hlavné témy, ktoré budú hýbať tohotýždňovým summitom EÚ, sú rovnaké, ako tie z posledných mesiacov - boj proti pandémii ochorenia COVID-19, vonkajšie vzťahy a energetika. V rozhovore pre TASR to v utorok večer v Bruseli povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus po zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti.

Klus uviedol, že európski diplomati v utorok pripravili pre lídrov EÚ kompromisnú dohodu o predlžení platnosti covidpasov. "Slovensko deklarovalo spolu s ďalšími krajinami, že sme pripravení na konsenzus v podobe deviatich mesiacov. Sú členské krajiny, ktoré nemajú určenú platnosť tohto certifikátu a iné zas žiadali len ich šesťmesačnú platnosť," konštatoval Klus. Vyjadril nádej, že sa podarí presadiť celoeurópske riešenie v podobe deväťmesačnej platnosti covidpasov, zohľadňujúcej posledné požadované očkovanie, pričom nezabúda ani na osoby, ktoré prekonali chorobu COVID-19 alebo ktoré sa dali otestovať na prítomnosť vírusu. "Finálne rozhodnutie musia prijať lídri na summite," povedal Klus.

Podľa jeho slov pre Slovensko budú dôležité diskusie o energetike z hľadiska taxonómie, čiže možnosti ponechať jadrovú energetiku pri prechode na uhlíkovú neutralitu. V tejto súvislosti sa očakáva, aké stanovisko zaujme nová nemecká vláda pod vedením kancelára Olafa Scholza, ktorý bude na svojom prvom summite EÚ. Klus však upozornil, že Nemecko a Rakúsko už dopredu dali vedieť, že otázka taxonómie bude problematická najmä v súvislosti s jadrom. Slovenský premiér Eduard Heger na októbrovom summite EÚ naopak zdôraznil, že Slovensko je za ďalšie využívanie jadrovej energetiky a za zachovanie jadra v národnom energetickom mixe i v rámci politiky zameranej na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny.

V rámci zahraničnej politiky eurobloku Klus za dôležité označil debaty šéfov vlád a štátov o Ukrajine a Bielorusku. "My sme dnes jasne deklarovali, že náš premiér má záujem, aby sme okrem iného prediskutovali aj to, že sú vedľa seba dve inštitúcie - EÚ a NATO - a je pre obe dôležité, aby sme podľa možností hľadali spoločné východiská z aktuálne nepríjemných udalostí, ktoré sa dejú na východe Ukrajiny," uviedol. Lídri členských krajín sa stretnú v stredu vo formáte summitu EÚ s krajinami Východného partnerstva a vo štvrtok na tradičnom decembrovom zasadnutí Európskej rady.

Máme kompromis umožňujúci otvoriť prístupové rokovania so Skopje a Tiranou

Slovensko na utorňajších rokovaniach Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli podporilo všetky kompromisné návrhy vysielajúce jasný signál na západný Balkán, že Únia to s procesom rozširovania myslí vážne. V rozhovore pre TASR to po skončení rokovaní uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

Klus sa v Bruseli najskôr zúčastnil na rokovaniach medzivládnych konferencií Európskej únie s Čiernou Horou a Srbskom, ktoré pokračujú v rokovaniach o jednotlivých prístupových kapitolách. Na otvorenie prístupového procesu už dlho čakajú aj Albánsko a Severné Macedónsko a práve utorňajšie rokovania diplomatov členských krajín eurobloku podľa Klusa dospeli do fázy kompromisu. To dáva nádej, že vyjednávači z Tirany a Skopje začnú rokovania v prvom polroku 2022, počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Podľa jeho slov sa počas dňa na pracovnom stole ocitli tri návrhy kompromisov. Do záverov sa nakoniec dostal návrh, s ktorým súhlasilo aj Bulharsko. Bulhari totiž dlhší čas pre niektoré historické a jazykovo-kultúrne otázky bojkotovali prístupové ašpirácie Severného Macedónska. "Dúfame, že sa v krátkom čase spustí medzivládna konferencia, ktorá bude predchádzať spusteniu rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. Sme na dobrej ceste a napriek tomu, že to bola citlivá a  niekedy až trochu výbušná diskusia, som rád, že sa kompromis podaril," opísal situáciu Klus.

"Každý v rámci toho kompromisu trochu vedel ustúpiť a som úprimne rád, že nová bulharská vláda začína práve takýmto spôsobom," uviedol. Závery stanovujú, že rokovania s oboma západobalkánskymi štátmi majú začať čo najskôr. Klus pripomenul, že Francúzsko už potvrdilo, že sa touto agendou chce počas svojho predsedníctva v EÚ aktívne zaoberať.

Viac o téme: SummitMartin KlusCovidpas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu