Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Von der Leyenová označila summit EÚ - Východné partnerstvo za úspešný a potrebný

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

BRUSEL - Európska únia a krajiny Východného partnerstva v stredu na spoločnom summite v Bruseli opätovne potvrdili svoje silné väzby, jednotu a solidaritu. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK), ktorá bola na summite zastúpená svojou predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Komisia privítala, že spoločné vyhlásenie 32 lídrov – najvyšších predstaviteľov 27-člennej eurobloku, ako aj Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny –, poskytuje plán budúcich opatrení na základe obnovenej agendy pre Východné partnerstvo. Nová agenda sa zameria na obnovu, odolnosť a reformy.

"Východné partnerstvo má pre EÚ veľký politický význam. Spoločne sme spustili novú, ambicióznejšiu fázu nášho partnerstva," uviedla von der Leyenová po skončení summitu. Podľa jej sov je Európska únia aj naďalej odhodlaná posilňovať odolnosť svojich východných partnerov pri riešení ekonomických, sociálnych a zdravotných dôsledkov pandémie ochorenia COVID-19. Spresnila, že krajiny EÚ sú hlboko znepokojené destabilizáciou a porušovaním medzinárodného práva, predstavujúcimi hrozbu pre mier, bezpečnosť a stabilitu v tomto regióne.

Summit EÚ – Východné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Šéfka eurokomisie spresnila, že podpora EÚ pre krajiny Východného partnerstva sa bude opierať o hospodársky a investičný plán vo výške 2,3 miliardy eur vo forme grantov, kombinovania a záruk s potenciálom mobilizovať až 17 miliárd eur vo verejných a súkromných investíciách.

Pokrok v niekoľkých kľúčových sektoroch spolupráce

Von der Leyenová zdôraznila, že v rámci stredajšieho summitu Európska komisia a jej partneri dosiahli pokrok v niekoľkých kľúčových sektoroch spolupráce. Došlo napríklad k podpísaniu dohody s Poľskou rozvojovou bankou v hodnote 35 miliónov eur, ktorá umožní Európskej únii ako celku zintenzívniť dodávky proticovidových vakcín do krajín Východného partnerstva. Balík núdzovej podpory vo výške 60 miliónov eur určený pre Moldavsko pomôže tejto krajine znížiť vplyv rastúcich cien plynu.

Summit EÚ – Východné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Dohody, do ktorých bola zhrnutá aj Európska investičná banka (EIB) a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), sa týkali aj množstva ďalších strategických investícií v oblasti energetickej účinnosti, internetového pripojenia a dopravnej infraštruktúry a bezpečnosti v prospech Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny.

Viac o téme: SummitúspechUrsula von der LeyenováVýchodné partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu