Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Je omikron skutočne tak smrteľný? Dáta z Afriky hovoria jednoznačne, pozrite sa na tie grafy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

KAPSKÉ MESTO - Je toto ešte horšia situácia ako po príchode variantu koronavírusu Delta? Odpoveď prinášajú najnovšie poznatky z Južnej Afriky, ktoré o Omikrone hovoria veľa z hľadiska hospitalizovaných, no aj z hľadiska nových úmrtí. Kým v prvom spomínanom prípade je krivka narastajúca, je nové a na koronavírus nezvyčajné a zároveň povzbudzujúce, že krivka úmrtí nahor až tak strmo ako pri delte nejde.

Tomuto fenoménu sa pozrel na koreň bližšie český portál Novinky.cz, ktorý pri tejto príležitosti vytvoril aj grafy na základe dát z webu Our world in data. Okrem toho, že úmrtia nepribúdajú tak rýchlo ako pri delte je zvláštne tiež to, že doba hospitalizácie pacientov s Omikronom je tiež výrazne kratšia.

KORONAVÍRUS Je omikron skutočne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: novinky.cz, our world in data)

Nakazených je výrazne viac

Dobré správy z Afriky rozhodne neprichádzajú z hľadiska nárastu nových prípadov. Za posledných 24 hodín tam totiž úrady zaznamenali skoro 14-tisíc nových prípadov koronavírusu, čo je asi 119-percentný nárast oproti minulému týždňu.

Strmo narástla aj krivka hospitalizácií, keďže za pondelok muselo ísť do nemocnice s covidom 422 nakazených, čo je zase 141-percentný nárasť v porovnaní s minulým týždňom.

Dobré správy, priebehy ochorenia Omikronom sú mierne

Proti tomuto všetkému však vyvstáva jedna veľká pozitívna správa, a síce, že aj keď sa Omikron šíri oveľa rýchlejšie, ako predchádzajúce varianty koronavírusu, lekári uvádzajú, že väčina prípadov s Omikronom má len mierne priebeh ochorenia a percento ťažkých prípadov je nízke.

Oproti Delte je to z hľadiska hospitalizácie neporovnateľné 

Z doterajších informácií sa zatiaľ zdá, že väčší strach zrejme mali mať ľudia z Delty ako z Omikronu, keďže informácie od juhoafrických zdravotníkov vypovedajú, že sa oproti minulým vlnám podstatne skrátila doba hospitalizácie v nemocnici.

V predchadzajúcich mesiacoch totiž predstavoval priemerný pobyt v nemocnici asi osem dní, teraz je to len 2,8 dňa, čo potvrdili pre Sky News.

Vysoké percento nakazených Omikronom sa evidentne neukazuje ani na počte novozomrelých. K 13. decembru ide o sedemdenný priemer úmrtí na hodnote 24,7, čo je s minulými vlnami koronavírusu nečakane nízke číslo. Len na vrchole júlovej vlny sa na porovnanie toto číslo totiž dostalo na úroveň 416, v januári až na 577.

Ešte nič nie je isté

Odborníci však napriek tomu nezaspali na vavrínoch a ľudstvo upozorňujú, že Omikron ľudstvo pozná len pár týždňov a ešte nie sú všetky známe štatistiky na to, aby sme robili unáhlené závery. Niektoré počty úmrtí navyše zaznamenávajú s niekoľkodňovým omeškaním, čo je ďalší dôvod na to, aby sme sa ešte "netešili".

Viac o téme: DátaúmrtnosťAfrikaHospitalizácieKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu