Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zeman sa stretol s novým premiérom Fialom: Riešili spolu postup pri vymenovaní novej vlády

(Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic, Martin Baumann)

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman sa stretol v utorok s premiérom Petrom Fialom (ODS). Riešili spolu ďalší postup pri vymenovaní novej vlády. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

"Môžem potvrdiť, že som sa s pánom prezidentom stretol na neformálnej schôdzke, kde som s ním hovoril o ďalšom postupe pri vymenovaní vlády," uviedol Fiala na Twitteri. Podľa rádia Frekvence 1 sa tak stalo v utorok niekoľko hodín po tom, ako zo zámku v Lánoch odišiel navrhovaný kandidát na ministra zahraničných vecí Jan Lipavský z hnutia Piráti, s ktorého nomináciou prezident nesúhlasí. Lipavský na svojej nominácii trvá, rovnako ako aj predseda ODS Fiala a celá vznikajúca vláda, píšu Novinky.cz.

"Ja som na základe dohody vznikajúcej koalície nominantom na post ministra zahraničných vecí a reprezentujem aj koaličný program vznikajúcej vlády," reagoval Lipavský.

Fiala hrozí žalobou

Fiala sa mal pôvodne s hlavou štátu stretnúť až v pondelok, keď Zeman dokončí všetky schôdzky s kandidátmi na ministrov. Ako posledný do zámku v Lánoch za prezidentom príde v piatok kandidát na ministra zdravotníctva Vlastimil Válek zo strany TOP 09.

V rozhovore pre Českú televíziu Fiala v stredu potvrdil, že podá kompetenčnú žalobu na Ústavný súd, ak prezident Miloš Zeman nevymenuje celú jeho vládu.

Viac o téme: VládaČeskoVymenovanieMiloš ZemanPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu