Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zeman pri Lipavskom ustúpil, novú vládu vymenuje v piatok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v piatok vymenuje novú vládu tak, ako ju navrhol designovaný premiér Petr Fiala (ODS), teda vrátane kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti), ktorého doteraz hlava štátu odmietala ako údajne nekompetentného. Informoval o tom po pondelkovom stretnutí Zemana s Fialom spravodajský portál Novinky.cz.

Ako napísal na Twitteri Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, novú vládu vymenuje Zeman v piatok o 11.00 h. Fiala po stretnutí so Zemanom uviedol, že ak by prezident odmietol vymenovať Lipavského za ministra zahraničných vecí, obrátil by sa s kompetenčnou žalobou na Ústavný súd.

"Pán prezident si uvedomil, že spor pred Ústavným súdom by situáciu len skomplikoval, a preto sa rozhodol pre tento štátnický krok, ktorý oceňujem," povedal Fiala.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Na oficiálne vymenovanie si bude musieť počkať budúci minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula (KDÚ-ČSL), ktorý sa pre covid nachádza v karanténe. Zeman sa s ním plánuje stretnúť po Novom roku. Nová vláda by mala požiadať Poslaneckú snemovňu o dôveru 12. januára.

Viac o téme: Nová vládaPrahaMiloš ZemanLipavsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu