Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Európsku krajinu straší omikron: Znepokojujúci nárast počtu prípadov za 48 hodín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánsko zaznamenalo "znepokojujúci" nárast potvrdených prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron, ktorých eviduje už 183, uviedli v nedeľu príslušné úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Tento počet predstavuje trojnásobný nárast potvrdených prípadov za 48 hodín - z 18 potvrdených a 42 predpokladaných prípadov z piatka, vyplýva u údajov dánskeho inštitútu verejného zdravia. Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) predtým uviedlo počet iba 182 prípadov variantu omikron pre celú Európsku úniu (EÚ) i Nórsko a Island.

Dánsko je jednou z najpokročilejších krajín Európy v sekvenovaní variantov koronavírusu, pripomína AFP. Často zaznamená viac prípadov rýchlejšie než jeho susedné krajiny - čo nevyhnutne nenaznačuje vyššiu mieru infekcie. Dánsky inštitút verejného zdravia uviedol, že nárast prípadov výskytu omikronu je každopádne "znepokojivý" s tým, že eviduje "reťaze infekcie, kde je tento variant u ľudí, ktorí necestovali do zahraničia ani neboli v kontakte s cestujúcimi".

KORONAVÍRUS Európsku krajinu straší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

ECDC v nedeľu okrem toho uviedol, že nový koronavírusový variant zaznamenali v 17 krajinách jeho regiónu. "Väčšina potvrdených prípadov má históriu cestovania do krajín Afriky, niektorí nastúpili na lety spájajúce iné lokality medzi Afrikou a Európou," uviedlo centrum na svojej webovej stránke ešte pred vyhlásením z Dánska.

Napriek tomu "niekoľko krajín EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) (Belgicko, Nemecko, Španielsko) objavilo prípady bez epidemiologickej súvislosti s oblasťami, kde bol zdokumentovaný alebo predpokladaný komunitný prenos omikronu," upozornilo ECDC. Podľa centra to naznačuje, že "v týchto krajinách môže prebiehať nezistený komunitný prenos" tohto nového koronavírusového variantu.

Viac o téme: DánskoNárastPrípadyKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu