Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utečenci chcú iba prejsť do EÚ, Poľsko im v tom bráni: Lukašenko na hranici vyzýva Nemecko na ich prijatie

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (5)
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zavítal v piatok do dopravného a logistického centra na štátnych hraniciach s Poľskom, ktoré momentálne slúži na dočasné ubytovanie migrantov z krajín Blízkeho východu. Informovalo o tom na svojom webe Rádio Sloboda (RFE/RL).

Lukašenko na zhromaždení pred migrantmi vyhlásil: "Nemôžeme začať vojnu, aby sme vám prerazili koridor do Nemecka," uviedla RFE/RL. Vyzval však Nemecko, aby "utečencov" z bielorusko-poľských hraníc prichýlilo.

Vysvetlil, že "väčšina ľudí, ktorí sú tu, chcú spojiť svoje rodiny. Vezmite týchto ľudí k sebe. Pre Nemecko je to malá záťaž". Upozornil však, že "Poliaci to blokujú".

Poľsko ich musí prepustiť do Nemecka

Bieloruský prezident preto vyzval poľskú stranu, aby vpustila utečencov do Nemecka, a apeloval na poľských občanov, aby v tomto zmysle vyvinuli na poľských politikov tlak.

"Poliaci sú nespokojní s politikou vládnej koalície. Aby (politici) odvrátili pozornosť od týchto problémov, (poľské úrady) zorganizovali masaker na hranici," povedal Lukašenko.

Migranti, ktorí sa zdržiavajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Andrey Pokumeiko/BelTA via AP)

Dodal, že bieloruská strana "nebude len dúfať" v riešenie migračnej krízy na hraniciach, "ale bude aj pracovať na tom, aby sa migrantom splnil ich sen".

Lukašenko varoval, že "ak teraz nevyriešime problém s utečencami v Bielorusku, bude to rádovo horšie".

Bielorusko chce utečencom pomôcť, tvrdí Lukašenko

Vyhlásil, že "nič neurobíme nasilu". "Ak sa chcete odtiaľto dostať, pomôžeme. Ak nechcete, urobíme všetko pre to, aby sme vám zachránili život," zdôraznil. "Nebudeme utečencov násilím nútiť robiť to, čo nechcú," dodal.

Ubezpečil, že Bielorusko urobí všetko pre zlepšenie života migrantov uviaznuvších na hraniciach.

"Pokúsime sa vám zabezpečiť jedlo, obliecť vás, urobiť všetko pre to, aby ste dostali pitnú vodu a mohli sa poumývať," uviedol s tým, že "našou úlohou je pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v problémoch".

Migranti, ktorí sa zdržiavajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Andrey Pokumeiko/BelTA via AP)

Poznamenal, že mnohí utečenci majú mobilné telefóny a vďaka tomu môžu sprostredkovať informácie o dianí na hraniciach či v tábore. Dodal, že nie všetky sú spravodlivé a pravdivé, preto apeloval, že "je veľmi dôležité vedieť, kde je pravda a kde nepravda."

Informoval, že okrem asi 2000 ľudí v logistickom centre Bruzgi je v Bielorusku ešte asi do 3000 migrantov z Blízkeho východu. "Sú to veľmi približné čísla," priznal Lukašenko.

Migranti, ktorí sa zdržiavajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Andrey Pokumeiko/BelTA via AP)

Dodal, že znepokojenie v Bielorusku vyvolávajú utečenci z Afganistanu, ktorí by sa mohli pokúšať dostať do EÚ cez Ukrajinu. Aby totiž Ukrajinci mohli čeliť náporu migrantov, rozmiestňujú na hraniciach s Bieloruskom svoje bezpečnostné zložky, vysvetlil Lukašenko.

Migranti Lukašenkovi ďakujú

Tlačová agentúra Belta napísala, že záujem o stretnutie s Lukašenkom prejavili stovky migrantov, ktorí ho zdravili, mávali a nahrávali si ho na mobilné telefóny.

Podľa Belty sa migranti poďakovali Lukašenkovi za podporu. "Je to pre nás veľmi dôležité," uviedla jedna z mladých žien pred Lukašenkom. "Keby boli všetci prezidenti v Európe ako vy, nemali by sme nijaké problémy," vyhlásila.

Migranti, ktorí sa zdržiavajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Andrey Pokumeiko/BelTA via AP)

Lukašenko si prezrel výdajňu potravín v centre a stretol sa aj s predstaviteľmi Červeného kríža, ktorí pomáhajú migrantom snažiacim sa dostať cez hranice Bieloruska na územie Európskej únie. Časť migrantov už medzičasom odletela do svojej vlasti tromi letmi irackých aerolínií, dodalo RFE/RL.

Viac o téme: MigrantiNemeckoPoľskoBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu