Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Európa je jediný región, kde sa zvyšujú prípady COVIDU: Nárast je 11-percentný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že prípady nákazy koronavírusom stúpli v Európe za posledný týždeň o 11 percent, pričom je to jediný región na svete, kde sa počet ochorení COVID-19 od polovice októbra stále zvyšuje. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Agentúra OSN vo svojom týždennom hodnotení pandémie, zverejnenom v utorok, napísala, že prípady i úmrtia celosvetovo stúpil o približne šesť percent, pritom za posledný týždeň bolo hlásených okolo 3,6 milióna nových infekcií a 51.000 nových úmrtí.

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge varoval, že bez skorého zavedenia nutných opatrení môže európsky kontinent do jari zaznamenať ďalších 700.000 úmrtí na covid.

V pevnom zovretí pandémie

"Európsky región ostáva v pevnom zovretí pandémie covidu," uviedol Kluge. A vyzval krajiny, aby zvýšili očkovanie obyvateľov a zaviedli aj ďalšie obmedzenia ako nosenie rúšok a sociálny odstup, vďaka ktorým sa vyhnú "poslednému, neželanému riešeniu, teda lockdownom".

Poznamenal, že po celom európskom regióne WHO, ktorý siaha až k Strednej Ázii, bola podaná viac ako miliarda dávok vakcín proti koronavírusu, ale podiel zaočkovaných kolíše od 10 do 80 percent.

Za posledný týždeň prijali prísnejšie opatrenia Rakúsko, Holandsko a Belgicko – zaviedli napríklad čiastočné lockdowny, ktoré majú zastaviť najnovšiu vlnu koronavírusu. Aj Nemecko tento týždeň smeruje k zaznamenaniu rekordného počtu vyše 100.000 úmrtí na covid a niektorí politici teraz vyzývajú na povinné očkovanie, ktoré už nariadilo Rakúsko (od 1. februára 2022).

V niektorých regiónoch počty nových prípadov klesajú

WHO v utorkovom hodnotení informovala, že z celosvetového hľadiska klesli prípady covidu o 11 percent v juhovýchodnej Ázii a o deväť percent na Blízkom východe.

Najväčší pokles v úmrtiach na covid za posledný týždeň hlásili v Afrike, kde sa ich počet znížil o 30 percent.

Hoci počet infekcií je v Severnej aj Južnej Amerike naďalej stabilný, podľa WHO tam počet úmrtí stúpol o približne 19 percent.

WHO tiež uviedla, že ľahšie sa šíriaci delta variant celosvetovo stále prevláda. Ďalšie varianty koronavírusu, vrátane mu, lambdy a gamy, tvoria necelé percento – hoci stále predstavujú výrazný podiel sekvencií zo vzoriek z Latinskej Ameriky.

Viac o téme: PandémiaEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu