Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Katastrofálne čísla hlási aj náš sused: V Poľsku pribudlo viac ako 25-tisíc nových prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

VARŠAVA - V Poľsku pribudlo za posledných 24 hodín 28.380 nových prípadov nákazy koronavírusom a 460 súvisiacich úmrtí. Počet novoinfikovaných tak po prvýkrát od apríla prekonal hranicu 25.000. S odvolaním na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovala spravodajská stanica BBC a agentúra PAP.

Podľa BBC počet hospitalizovaných stúpol oproti minulému týždňu o 38 percent. V poľských nemocniciach je s covidom aktuálne hospitalizovaných 18.707 nakazených vrátane 1613 pacientov dýchajúcich pomocou pľúcnej ventilácie. Ešte v pondelok bolo hospitalizovaných 17.358 ľudí. Ako uvádza BBC, podľa poľského rezortu zdravotníctva je väčšina z novoprijatých pacientov nezaočkovaná. Pre rastúci počet hospitalizácií boli dočasne zriadené aj provizórne nemocnice.

Postupné pribúdanie nových prípadov

Rezort zdravotníctva na Twitteri informoval, že krajina disponuje celkovo 2225 pľúcnymi ventilátormi. Uviedol tiež, že aktuálne je v karanténe celkovo 573.585 ľudí. Ochorenie COVID-19 od začiatku pandémie prekonalo už vyše 2,9 milióna ľudí.

Za posledných päť týždňov Poľsko eviduje postupný nárast počtu nových prípadov infekcií a hospitalizácií. Najvyššiu úmrtnosť na covid hlásia z regiónov na východe krajiny, ktoré majú najnižšiu mieru zaočkovanosti. Tamojšia vláda odmietala prijať prísnejšie opatrenia odvolávajúc sa na nepokoje, ktoré v súvislosti so zavedením reštrikcií vypukli v Holandsku či Rakúsku. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski však začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že ak sa epidemická situácia do polovice decembra nezlepší, vláda pristúpi k sprísneniu protipandemických opatrení, píše BBC.

Zaočkovaných je viac ako 20 miliónov ľudí

V približne 38-miliónovom Poľsku dosiaľ plne zaočkovali už 20.298.362 ľudí. V krajine doteraz v súvislosti s ochorenim COVID-19 evidujú 81.688 úmrtí.

Viac o téme: ObetePandémiaúmrtiaPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu