Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Kanada schválila vakcínu od spoločnosti Pfizer pre deti od 5 do 11 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Kanada v piatok schválila použitie proticovidovej vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti vo veku 5-11 rokov. Oznámilo to kanadské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Rezort zdravotníctva vydal príslušné povolenie "po dôkladnom a nezávislom vedeckom preskúmaní" dostupných údajov. Prínosy vakcíny pre túto vekovú kategóriu podľa ministerstva prevyšovali nad potenciálnymi rizikami.

Konzorcium Pfizer/BioNTech požiadalo kanadské úrady o schválenie tejto svojej vakcíny 18. októbra po tom, ako očkovaciu látku klinicky odskúšalo na tisíckach detí v tejto vekovej kategórií. Testy preukázali, že vakcína bola na viac ako 90-percent účinná v prechádzaní ochoreniu COVID-19, pričom neboli zaznamenané vážne vedľajšie účinky.

Len niekoľko krajín

Deťom vo veku 5-11 rokov sa budú v Kanade podávať dve dávky tejto očkovacej látky v rozstupe 21 dní. Jedna dávka má pritom desať mikrogramov, čo je výrazne menej ako 30-mikrogramová, ktorú dostávajú staršie vekové skupiny.

Vakcínu od Pfizer/BioNTech pre túto vekovú kategóriu dosiaľ odobrilo len zopár krajín vrátane Izraela a Spojených štátov. Deti mladšie ako 12 rokov už ale začali očkovať aj v Číne, Spojených arabských emirátoch, Kambodži či Kolumbii. Tam im však podávajú čínske proticovidové vakcíny.

Viac o téme: DetiVakcínaKanadaKoronavírusPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu