Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin a Lukašenko hovorili o situácii na poľsko-bieloruských hraniciach

Vladimir Putin s Alexandrom Lukašenkom Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin s Alexandrom Lukašenkom (Zdroj: FOTO TASR/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o situácii na poľsko-bieloruských hraniciach, informovali agentúry AFP a TASS. Vo vyhlásení Kremľa sa uvádza, že lídri si "vymenil názory na situáciu s migrantami na hraniciach Bieloruska s Poľskom a Litvou".

Minsk zase uviedol, že dvojica diskutovala o "tvrdých krokoch, ktoré poľská strana prijala voči nenásilným ľudom". Vo vyhlásení tlačového odboru kancelárie bieloruského prezidenta sa tiež uvádza, že obaja prezidenti vyjadrili znepokojenie v súvislosti s rozmiestnením poľských vojakov na hraniciach. Vo vyhlásení sa pritom píše, že lídri oboch krajín hovorili o udalostiach na hraniciach z posledného obdobia "detailne".

Putin a Lukašenko hovorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok pred novinármi naznačil, že Európska únia by mala Bielorusku poskytnúť finančnú pomoc, aby zastavila tok migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Lavrov totiž pripomenul situáciu, keď do Európy prúdili migranti z Turecka, a to, ako Európska únia vyčlenia finančnú pomoc pre Turecko, aby migranti mohli ostať na jeho území.

Poľsko je pod náporom migrantov

"Prečo nie je možné takto pomáhať aj Bielorusom, ktorí majú všetko nevyhnuté na to, aby utečenci, ktorých Litva ani Poľsko nechcú púšťať na svoje územie, ako-tak žili v normálnych podmienkach?" uviedol Lavrov.

Putin a Lukašenko hovorili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska. Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok večer vyzvala členské štáty Európskej únie, aby rozšírili zoznam sankcií voči bieloruským orgánom zodpovedným za hybridný útok na poľsko-bieloruskej hranici.

Lukašenko v spojitosti s migrantmi nechce konflikt, no nemieni sa vzdať

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta "padnúť na kolená". Informovala o tom agentúra AFP. "Boj nevyhľadávame," povedal Lukašensko a upozornil, že akýkoľvek konflikt by zahŕňal účasť Ruska, ktoré je spojencom Bieloruska. Lukašensko si podľa svojich slov uvedomuje, k čomu by prípadná konfrontácia mohla viesť. No Bielorusko "pozná svoje miesto a na kolená nepadne".

Stovky migrantov sa v pondelok presunuli k hraniciam s Poľskom, kde ich však zastavila poľská polícia, armáda a pohraničná stráž, píše agentúra TASS. Poľsko a Bielorusko v utorok oznámili, že v provizórnom tábore neďaleko poľskej dediny Kužnica sa v súčasnosti nachádza 3000 až 4000 migrantov.

"Uzavretie poľskej hranice je naším národným záujmom," uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. "V súčasnosti je však ohrozená stabilita a bezpečnosť celej EÚ," dodal. "Tento hybridný útok Lukašenkovho režimu je namierený na nás všetkých. Nenecháme sa však zastrašiť a našimi partnermi z NATO a EÚ budeme brániť mier v Európe," napísal poľský premiér.

Bielorusko však poľskú stranu upozornilo, aby sa voči Minsku nedopúšťala provokácii. Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že Poľsko na hranice umiestnilo 10.000 vojakov bez toho, aby na to Minsk dopredu upozornilo. To je podľa ministerstva porušením vzájomnej dohody o bezpečnosti, píše TASS.

Viac o téme: HraniceRuskoPoľskoVladimir PutinBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu