Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nárast násilia spojeného s drogami v Ekvádore: V krajine platí výnimočný stav

V Ekvádore vypuklo viacero nepokojov Zobraziť galériu (3)
V Ekvádore vypuklo viacero nepokojov (Zdroj: SITA/AP Photo/Angel DeJesus)

QUITO - V Ekvádore bol pre nárast násilia spojeného s drogami vyhlásený výnimočný stav. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso v pondelok súčasne nariadil mobilizáciu polície a armády a ich zosilnené hliadkovanie v uliciach.

V prejave, ktorý podľa agentúry AFP odvysielala štátna stanica EcuadorTV, Lasso vyhlásil, že "v uliciach Ekvádoru je len jeden nepriateľ: obchodovanie s drogami," a dodal, že "v posledných rokoch sa Ekvádor zmenil z krajiny obchodujúcej s drogami na krajinu, kde sa drogy aj konzumujú“. Lasso v pondelok vymenoval i nového ministra obrany. Stalo sa tak v čase, keď sa táto latinskoamerická krajina zmieta aj vo veľkej kríze kvôli zlyhávaniu väzenského systému, informovala agentúra AFP.

Prezident Guillermo Lasso
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

Lasso vymenoval na post ministra obrany generála vo výslužbe Luísa Hernándeza, pričom svoju voľbu zdôvodnil momentálnou "nedostatočnou verejnou bezpečnosťou" v štáte. Hernández vo funkcii vystrieda Fernanda Donosa. Vláda zatiaľ neuviedla presný dôvod tejto personálnej zmeny. Došlo k nej však v čase, keď väzenský systém krajiny zápasí s vlnou  nepokojov vo väzniciach a keď sa chystá prijať návštevu ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, ktorý bude s prezidentom hovoriť o spolupráci v otázkach bezpečnosti, obrany a obchodu.

Nárast násilia spojeného s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Angel DeJesus)

Najnovší masaker vo väznici v Ekvádore si vyžiadal 119 mŕtvych. Pri nepokojoch, ktoré sa v ekvádorských väzniciach odohrali v priebehu tohto roku, zahynulo už 238 väzňov. "Ekvádor zažíva obdobie neistoty, z ktorej pramení niekoľko faktorov, jeden z nich je obchodovanie s drogami,“ povedal prezident, podľa ktorého Ekvádor potrebuje "silnejšie a odhodlanejšie" ozbrojené sily. Práve väzenská kríza viedla vedenie krajiny koncom septembra k vyhláseniu stavu núdze vo väzniciach v trvaní 60 dní, ktorý jej umožňuje zmobilizovať 3600 vojakov a políciu na hliadkovanie v 65 väzniciach po celej krajine.

Viac o téme: NepokojeVäzniceEkvádorGuillermo Lasso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu