Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Naozaj zázračná pilulka proti koronavírusu? Štúdia varuje pred nebezpečnými vedľajšími účinkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Merck & Co.)

BERLÍN - Aj keď štúdia ukazuje, že nový liek môže zabrániť veľmi vážnym prípadom Covid 19, najlepším spôsobom boja proti pandémii koróny je stále očkovanie. Nemecký expert na zdravie Karl Lauterbach varoval pred vedľajšími účinkami molnupiraviru,

Je to skutočne prelom v boji s Covid-19? Podľa klinickej štúdie by nový liek proti koronavírusu od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck mal výrazne znížiť pravdepodobnosť veľmi ťažkých priebehov u rizikových pacientov. Americká farmaceutická spoločnosť Merck už oznámila, že požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby povolil liečiť chorobu covid-19 jej prípravkom molnupiravir.

Nórske súostrovie bolo doteraz bez jediného infikovaného KORONAVÍRUSOM: Prvým pacientom je námorník

Má znížiť počet ťažkých priebehov

Merck vysvetlil, že v štúdii museli pacienti s koronavírusom s ľahkými až stredne ťažkými príznakmi, ktorí boli liečení placebom, ísť do nemocnice v 14,1 percenta prípadov do 29 dní alebo zomreli. V skupine pacientov, ktorí boli liečení liekom molnupiravir, bolo 7,3 percenta len asi polovica.

Čísla sú založené na vyhodnotení údajov od 775 pacientov s koronavírusom. Všetky subjekty mali najmenej jeden rizikový faktor, ktorý pravdepodobne spôsobuje závažný priebeh. V testovacej skupine, ktorá dostala liek Merck, nedošlo počas štúdie k žiadnym úmrtiam, uviedla spoločnosť. Naproti tomu zomrelo osem ľudí, ktorí dostávali placebo.

Koordinátor Bieleho domu pre koronavírus Jeff Zientz uviedol, že tento liek by mohol byť „potenciálnym ďalším nástrojom v našej súprave nástrojov“ na ochranu pred najhoršími následkami spôsobenými koronavírusom. Najlepším spôsobom boja proti pandémii sú ale očkovania.

Kritika odborníka

Expert na zdravotníctvo nemeckej strany SPD Karl Lauterbach bol na Twitteri kritický voči humbuku okolo nového lieku. „Molnupiravir je zatiaľ najlepším liekom proti Covidu. 600 EUR, 50% účinok, obrovské vedľajšie účinky. A napriek tomu by to vzal každý, kto má Covid a predtým odmietol oveľa účinnejší prostriedok s nízkymi vedľajšími účinkami - lacné očkovanie. Absurdné,„ politik kritizuje v tweete logiku odporcov očkovania.

KORONAVÍRUS Pravda o plne zaočkovaných: TOTO riziko je u nich podstatne menšie

Vedľajší účinok

Štúdie ukazujú, že zložka molnupiraviru môže podľa správy magazínu Spektrum poškodiť ľudský genóm. 

Je to molekula N4-hydroxycytidínu (NHC). Napodobňuje nukleozidy, stavebné kamene RNA vírusov, ako je Sars-CoV-2, a môže zabrániť ich množeniu tým, že robí genetické usporiadanie vírusov nečitateľným.

Ako zistil výskumný tím pod vedením Ronalda Swanstroma z University of North Carolina, čo je výhodou v boji proti vírusom, môže - aspoň teoreticky - mať negatívny vplyv na ľudský organizmus. V štúdii ukázali, že molnupiravir nespôsobuje požadované mutácie iba vo víruse, ale aj v bunkových kultúrach pochádzajúcich z škrečkov.

Viac o téme: OčkovanieLiekLiečbaKoronavírusCovidMolnupiravir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu