Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mešitou v afganskom meste Kundúz otriasol mohutný výbuch: Počet obetí stále pribúda

Výbuch v mešite Zobraziť galériu (3)
Výbuch v mešite (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

KUNDÚZ - Mohutný výbuch otriasol v piatok šiitskou mešitou v meste Kundúz na severe Afganistanu, uviedli predstavitelia vládneho islamistického hnutia Taliban i svedkovia explózie. Informujú o tom agentúry AFP, AP a TASS.

Agentúra AP s odvolaním sa na výpovede svedkov uviedla, že mohutná explózia si vyžiadala viacero obetí. Podľa agentúry AFP zahynulo až 50 ľudí a 140 ľudí je zranených. Zdroje z afganského ministerstva vnútra výbuch pre AFP potvrdili, avšak bez uvedenia ďalších podrobností. Explóziu potvrdil aj hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid s tým, že si vyžiadala istý počet obetí i zranených.

Mešitou v afganskom meste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

Podľa vyjadrení miestnych obyvateľov došlo k explózii v šiitskej mešite v čase piatkových modlitieb. Vláda Talibanu bojuje s rastúcou hrozbou zo strany miestnej odnože džihádistickej organizácie Islamský štát, známou ako Islamský štát-Chorásán (IS-K), pripomína AP. Militanti IS sa priznali aj k dvom nedávnym smrtiacim bombovým útokom v metropole Kábul.

Mešitou v afganskom meste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

"Dnes dopoludnia nastal v mešite našich šíitských spoluobčanov výbuch, v dôsledku ktorého mnoho ľudí zahynulo a mnoho trpelo zranenia," napísal predtým na twitter horvorca vldánucého hnitia Táliban Zabíhulláh Mudžáhid.

Príčiny explózie, ktorá nastala v čase piatkových modlitieb, zatiaľ nie sú známe. "Klinika Lekárov bez hraníc v Kunduze prijala viac ako 90 zranených pacientov a viac ako 15 tiel. Ďalší ľudia prichádzajú," uviedol afganský predstaviteľ organizácie Lekári bez hraníc, ktorý si rovnako neželal byť menovaný. Väčšina Afgancov sa hlási k sunnitskej vetve islamu, siitsky islam vyznávajú napríklad menšinoví Hazárovia. Sunnitskí radikáli na šiitmov hľadia ako na odpadlíkov od viery a často na ne útočia. Od nástupu islamského hnutia Taliban k moci v polovici augusta bol Afganistan svedkom niekoľkých útokov, vrátane víkendového atentátu v kábulskej mešite. K niektorým z nich sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Viac o téme: VýbuchAfganistanTalibanKundúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu