Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svet sa konečne dočkal: Facebook, Instagram a WhatsApp fungujú! Toto je dôvod obrovského výpadku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Karl-Josef Hildenbrand/dpa)

SAN FRANCISCO - Facebook, Instagram a WhatsApp začali pred polnocou na utorok po niekoľkohodinovom výpadku obnovovať svoju prevádzku. Niektorí užívatelia však naďalej hlásia problémy. Informovala o tom agentúra AFP.

Facebook možnú príčinu výpadku bezprostredne neuviedol, avšak podľa expertov na kybernetickú bezpečnosť išlo zrejme o chybu systému na správu doménových mien počítačov a ich IP adries (tzv. DNS systém).

Obnova trvala zrhuba sedem hodín

Sociálne siete majú najväčší celosvetový výpadok v histórii! Facebook, Instagram ani WhatsApp nefungujú (Zdroj: Topky.sk )

Väčšina používateľov sa sťažovala na pomalosť webových stránok, zlé pripájanie k serveru a nefunkčnosť aplikácií. Platforma Downdetector uviedla, že obdržala 10,6 milióna hlásení o problémoch so spomínanými službami od používateľov naprieč USA, Európou a Áziou, pričom problémy sa začali objavovať okolo 17.45 h SELČ. Zhruba o sedem hodín neskôr sa služby začali vracať do prevádzky.

V chybovom hlásení, ktoré sa zobrazilo používateľom pokúšajúcim sa počas výpadku pripojiť na sociálnu sieť, Facebook uviedol, že pracuje na vyriešení problému a usiluje sa o obnovenie prevádzky. "Niečo sa pokazilo. Na všetkom pracujeme a opravíme to hneď, ako to bude možné," uviedla spoločnosť v hlásení.

MIMORIADNE Sociálne siete majú najväčší celosvetový výpadok v histórii! Facebook, Instagram ani WhatsApp nefungujú

Najhroší výpadok od roku 2008

Televízia CNBC uviedla, že ide o najhorší výpadok Facebooku od roku 2008, kedy problémy trvali v priebehu celého dňa. V tom čase však jeho služby využívalo len zhruba 80 miliónov užívateľov.

Príčinou výpadku bola chybná konfigurácia

Spoločnosť Facebook v noci na utorok oznámila, že dôvodom viac ako šesťhodinového pondelkového výpadku jej sociálnych sietí a aplikácií bola "chybná zmena konfigurácie", informovala agentúra Reuters.

Spoločnosť vo svojom vyhlásení nešpecifikovala, kto konfiguráciu vykonal, a ani to, či bola plánovaná. Niekoľko nemenovaných zamestnancov Facebooku pre Reuters ešte skôr uviedlo, že si myslia, že výpadok spôsobila interná chyba, ktorá súvisela s internetovým prenosom. Podľa expertov na bezpečnosť nie je tiež vylúčené, že výpadok spôsobila neúmyselná chyba alebo sabotáž "niekoho zvnútra".

"Chceme všetkým objasniť, že v tejto chvíli veríme, že hlavnou príčinou výpadku bola chybná zmena konfigurácie," píše sa vo vyjadrení Facebooku. Spoločnosť sa zároveň ospravedlnila všetkým tým, ktorých výpadok zasiahol, a uviedla, že sa snaží lepšie porozumieť tomu, čo sa stalo, aby mohla naďalej budovať "odolnejšiu infraštruktúru".

Obrovská strata na burze

Facebook a jeho aplikácie používa približne 3,5 miliardy ľudí. Mnoho užívateľov sa však v čase výpadku obrátilo na konkurenčné sociálna siete akými sú Twitter či TikTok, čo spôsobilo, že akcie Facebooku na svetovom trhu klesli o 4,9 percenta. Ide o ich najväčší prepad od vlaňajšieho novembra. Po obnovení služby akcie spoločnosti opäť mierne stúpli.

Akcie Facebooku sa prepadli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasdaq.com)

Počas pondelkového výpadku sa užívatelia sťažovali na pomalosť webových stránok, zlé pripájanie k serveru a nefunkčnosť aplikácií.

Viac o téme: VýpadokFacebook InstagramWhatsApp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu