Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Bieloruská KGB sa nezastaví pred ničím: Vnikla do domu programátora (†31) a zastrelila ho

Príslušníci KGB v civile sa snažia dostať do Zelcerovho bytu. Zobraziť galériu (3)
Príslušníci KGB v civile sa snažia dostať do Zelcerovho bytu. (Zdroj: Twitter/@novaya_gazeta)

MINSK - Bieloruská KGB vnikla do bytu 31-ročného IT analytika Andreja Zelcera a zastrelila ho. Najprv muži v civilnom oblečení pomocou sekier ničia vchodové dvere. Je to vidieť na zázname policajného videa. Zelcer vlastnil legálne držanú zbraň, s ktorou jedného z príslušníkov KGB zastrelil. Muži paľbu opätovali a IT analytika zastrelili.

Ako píšu novinky.cz, bieloruské úrady o prípade informovali. Zelcerovo meno neuviedli, použili termín terorista. Tak nazývajú demonštrantov. Programátorovu manželku zatkli. Podľa štátnej agentúry Belta žili v byte "členovia extrémistickej organizácie napojenej na opozíciu".

Autenticitu videa, teda či je pravé alebo sfalšované, sa zatiaľ nepodarilo zistiť. Americká ambasáda sa pokúša preveriť informáciu, že Zelcer, ktorý pracoval pre americkú IT spoločnosť EPAM System, má americké občianstvo. Zatiaľ to nepotvrdila.

Na nepreverenom zázname má byť Zelcer so zbraňou, pripravený strieľať.
Zobraziť galériu (3)
Na nepreverenom zázname má byť Zelcer so zbraňou, pripravený strieľať.  (Zdroj: Twitter/ @novaya_gazeta)

O zásahu KGB a zastrelení Zelcera informovala aj bieloruská obdoba ruskej Komsmolskej pravdy. V článku je citovaný kamarát programátora, ktorý o ňom hovorí ako o dobrom človekovi, ktorý obhajoval pravdu. Stránku úrady okamžite zablokovali, píšu novinky.cz.

Andrej Zelcer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Franak Viačorka)

Reakcia Lukašenka

Bieloruská tajná služba KGB zadržala už stovky ľudí po utorkovom incidente. K prípadu sa dnes vyjadril aj prezident Alexander Lukašenko. Ten vzápätí sľúbil odvetu. Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna podľa agentúry AP odhadla počet zatknutých na stovku. Hroziť im môže až 12 rokov za mrežami.

"Už niekoľko stoviek ľudí sedí (vo väzobnej väznici). Všetci vypovedajú. Pár exemplárov ste už videli a bude ich na obrazovkách televízií ešte viac. Ukážeme, kto je kto," povedal Lukašenko podľa štátnej agentúry Belta. "Ak si tí darebáci myslia, že ich v zahraničí nedostaneme, tak to sa mýlia. Neodpustím im smrť nášho chlapca!" odkázal šéf štátu na adresu opozičných predákov, ktorí boli už skôr donútení k odchodu do exilu v zahraničí.

Viac o téme: ProgramátorBieloruskoKGBAndrej ZelcerZastrený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu