Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán prišiel Babiša podporiť do Ústí nad Labem, kde český premiér kandiduje

Viktor Orbán a Andrej Babiš
Viktor Orbán a Andrej Babiš (Zdroj: SITA/Sulova Katerina/CTK via AP)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš prijal v stredu v Prahe predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána. Po pracovnom stretnutí v Kramářovej vile sa obaja vydali do mesta Ústí nad Labem, kde je Babiš lídrom kandidačnej listiny hnutia ANO v októbrových voľbách.

"Priznávame, že nás (Orbán) príde pred voľbami podporiť," povedal serveru Lidovky.cz pred stretnutím nemenovaný zdroj z prostredia Babišovej kampane. S maďarským premiérom pricestoval tiež maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó aj šéf rezortu inovácií a technológií László Palkovics.

Podľa politického stratéga a zakladateľa Inštitútu politického marketingu Karla Komínka, ktorého citoval server iDNES.cz je zapojenie Orbána do českej kampane "výnimočné". Babiš podľa Komínka stavil v kampani na strach z migrácie. "Premiér týmto krokom mieri na skupinu, ktorá je skeptická voči európskej integrácii a má negatívny vzťah k migrácii. Orbán je v EÚ symbolom štátnika, ktorý tvrdo presadzuje národné záujmy a zdieľa s Babišom podobný politický štýl," povedal v rozhovore pre iDNES.cz Karel Komínek.

Spravodajský server pripomenul, že Babiš s Orbánom udržiavajú dlhodobo dobré vzťahy a majú podobný názor na celý rad tém. Minulý týždeň bol český premiér na dvojdňovej návšteve Maďarska, kde sa zúčastnil aj na demografickom summite. Maďarský premiér Viktor Orbán sa v rámci programu v Českej republike stretne aj s prezidentom Milošom Zemanom. Hovorca Hradu Jiří Ovčáček potvrdil, že ho prezident prijme na zámku v Lánoch.

Orbána v Prahe čakali demonštranti a skandovali "hanba"

Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána čakali v stredu v Prahe demonštranti. Pri prechádzajúcom vozidle, ktoré ho viezlo, skupina protestujúcich skandovala "hanba", informoval spravodajský server hu.euronews.com.

Podľa servera 24.hu Orbán o svojej jednodňovej ceste sám informoval na Facebooku vo videu, v ktorom však nebolo vidno žiadnych demonštrantov, rovnako ako to bolo vlani v januári pri slávnostnom znovuotvorení pražskej Štátnej opery, kde maďarského premiéra vypískali.

Viac o téme: ČeskoMaďarskoAndrej BabišViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu