Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Útok lukom a šípmi v Nórsku bol zrejme teroristickým činom: Vyžiadal si päť obetí

Muž útočil v Nórsku s lukom a šípmi. Zobraziť galériu (2)
Muž útočil v Nórsku s lukom a šípmi. (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

OSLO - Útok lukom a šípmi v Nórsku, ktorý si v stredu večer vyžiadal päť obetí na životoch a dvoch zranených, bol zrejme teroristickým činom. Oznámila to vo štvrtok nórska bezpečnostná služba PST, píšu agentúra AP a AFP.

"Udalosti v (meste) Kongsberg sa momentálne javia byť ako teroristický akt, avšak vyšetrovanie... určí presnejšie, čím boli tieto skutky motivované," uviedla PST vo vyhlásení.

Muž útočil v Nórsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Podozrivým z útoku je Dán 

Podozrivým zo spáchania útoku je Dán, ktorý pred časom konvertoval na islam a bol úradmi označený za zradikalizovaného. Momentálne sa nachádza vo väzbe. "Útoky na náhodných ľudí na verejných priestranstvách sú u extrémistických islamistov páchajúcich na Západe teroristickú činnosť častým a opakujúcim sa javom," priblížila PST.

Za "najpravdepodobnejší scenár extrémneho islamistického teroristického útoku v Nórsku" považuje PST "útok na ciele s nedostatočnými alebo žiadnymi bezpečnostnými opatreniami a vykonaný jedným alebo menším počtom páchateľov s jednoduchými typmi zbraní". PST dodala, že stupeň ohrozenia terorizmom zostáva pre Nórsko nezmenený, a teda "mierny".

Viac o téme: Teroristický útokŠípyútok NórskoLúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu