Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začal sa historický MEGAPROCES so strojcami masakru v Paríži: Terorista Abdeslam šokoval v súdnej sieni!

Na koľko rokov odsúdia Salaha Abdeslama? Zobraziť galériu (14)
Na koľko rokov odsúdia Salaha Abdeslama? (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus/Francois Mori)

PARÍŽ - V Paríži sa v stredu popoludní začal najväčší proces v modernej histórii Francúzska. Pred súd sa postavilo 20 osôb obžalovaných z podieľania sa na teroristických útokoch z novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Medzi obžalovanými je aj Salah Abdeslam (31), ktorý je jediným preživším členom útočiacich kománd, informovala agentúra AP.

Začal sa historický MEGAPROCES
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

Súdny proces sa odohráva v špeciálne vybudovanej súdnej sieni. Obžalovaných jedného po druhom odviedli do časti oddelenej bezpečnostným sklom. Predvolávali ich v abecednom poradí. Abdeslam išiel ako prvý. Keď ho súd požiadal aby sa identifikoval a uviedol svoju profesiu, povedal, že "jeho ambíciou je stať sa bojovníkom Islamského štátu", píše AP. "Nie je boha okrem Alaha," dodal. Abdeslam je ako jediný obžalovaný z vraždy. Ďalšie osoby čelia obvineniam z pomoci pri organizácii alebo financovaní atakov či z napomáhania útočníkom pri úteku.

Justičný maratón

Počas procesu, ktorý by mal trvať deväť mesiacov, bude vypovedať viac ako 1800 ľudí vrátane príbuzných obetí útokov. Počiatočná fáza bude podľa AFP venovaná procedurálnym záležitostiam. Pozostalí budú vypovedať od 28. septembra. Predpokladá sa, že len táto časť procesu bude trvať päť týždňov. Podklady k procesu majú 542 zväzkov. Čítanie rozsudku je zatiaľ v pláne na 25. mája 2022.

Abdeslam, syn marockých prisťahovalcov, by o samotných činoch mal pred súdom po prvýkrát prehovoriť 13. januára budúceho roka, nie je však isté, či bude ochotný vypovedať. Ako prvý z obžalovaných by mal prehovoriť Belgičan Mohamed Abrini, ktorý je okrem atentátov v Paríži spájaný aj s bombovými útokmi v Bruseli z marca 2016, ktoré si vyžiadali 32 mŕtvych. Obhajoba sa dostane k slovu 6. mája.

Začal sa historický MEGAPROCES
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)

Prísne bezpečnostné opatrenia

Už dnes ráno vyšiel z väznice Fleury-Mérogis južne od Paríža prísne zabezpečený konvoj, ktorý do justičného paláca zrejme priviezol Abdeslama a ďalších obžalovaných. Všetky osoby, ktoré mierili do justičného paláca, podrobili bezpečnostné sily dôkladnej bezpečnostnej kontrole. Kvôli zabezpečeniu procesu sa mobilizovala takmer tisícka príslušníkov poriadkových síl, z ktorých 630 bolo rozmiestnených okolo a vo vnútri justičného paláca, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. "Celý svet sa na nás pozerá," povedal médiám minister spravodlivosti Dupond-Moretti.

Začal sa historický MEGAPROCES
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

"Teroristická hrozba vo Francúzsku je vysoká, najmä v časoch, ako je proces s útočníkmi," upozornil v rozhovore s rozhlasovou stanicou France Inter minister vnútra Gérald Darmanin. "Vyzval som všetkých prefektov k obozretnosti," dodal minister.

Začal sa historický MEGAPROCES
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)

V klube Bataclan zahynulo 90 ľudí

Vyšetrovanie útokov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí, ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, uzavreli vyšetrovatelia v roku 2019. Atentáty spáchali tri komandá, pričom v každom bolo deväť džihádistov. Jedno z kománd zaútočilo počas koncertu v hudobnom klube Bataclan, kde zahynulo 90 ľudí. Členovia ďalšieho strieľali do ľudí na terasách barov a reštaurácií v štvrtiach v blízkosti spomínaného klubu, pričom zahynulo 39 ľudí. Jeden človek prišiel o život pri útoku, ktorého terčom bol štadión Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

Džihádistická bunka

Polícia pri vyšetrovaní atakov odhalila džihádistickú bunku, ktorej členovia sa presúvali naprieč Európou, ale operovali najmä na území Belgicka. Táto bunka pripravila a v marci 2016 aj spáchala útoky na letisku a v metre v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.

Začal sa historický MEGAPROCES
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokParížBataclanSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu