Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Objavil sa nový variant: Napriek očkovaniu sa KORONAVÍRUSOM nakazil domov dôchodcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FRANKFORT - Všeobecne sa verí, že lepšia zaočkovanosť by mala spôsobiť, že ohniská infekcie covid-19 budú menej časté. Teraz však bol v opatrovateľskom dome v americkom štáte Kentucky objavený nový variant koronavírusu s názvom R.1, ktorý nakazil 45 obyvateľov a zdravotnícky personál. Mnoho z týchto infekcií sa vyskytlo u ľudí, ktorí už boli úplne očkovaní.

Vírusový kmeň, pôvodom z Japonska, je známy ako R.1 a obsahuje nebezpečné mutácie, ktoré zlepšujú jeho „prenos, reprodukciu a imunosupresiu“, uvádza na svojom webe americký časopis Forbes. „R.1 je variant, na ktorý by sa malo bližšie pozrieť. Presadil sa v Japonsku aj v USA,“ píše autor a odborník na infekčné choroby William A. Haseltine.

Obrovská rodinná tragédia: Rodičia piatich malých detí zomreli na KORONAVÍRUS

Podľa anglických novín Daily Mail variant R.1 patogénu SARS-CoV-2 okrem iného zdieľa mutáciu takzvaného spike proteínu, ktorý bol tiež identifikovaný vo vysoko infekčných variantoch (ako je Delta) koronavírusu z Brazílie, Veľkej Británie, Indie a Južnej Afriky.

Objavil sa nový variant:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu, píše autor Haseltine, variant R.1, ktorý sa dostal do domova dôchodcov v Kentucky, nie je považovaný za obzvlášť znepokojujúci. Aj napriek tomu, že jedna z niekoľkých mutácií nazývaných D614G je spojená so „zvýšeným prenosom vírusu“ a druhá s názvom W152L môže znížiť účinnosť neutralizačných protilátok proti koronavírusu.

Dobrou správou je, že u väčšiny obyvateľov domova pre seniorov v Kentucky, ktorí mali pozitívne testy, sa nevyvinuli príznaky. A neboli - očividne vďaka očkovaniu - žiadne ťažké priebehy choroby ani úmrtia.

Viac o téme: OčkovanieDomov dôchodcovNákazaKoronavírusCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu