Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Svet spomína na pád Dvojičiek: Donald Trump opäť označil Bidena za hlupáka, sklonil sa k porážke

Pripomenutie pádu Dvojičiek v New Yorku Zobraziť galériu (5)
Pripomenutie pádu Dvojičiek v New Yorku (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke/John Minchillo)

LONDÝN - Kráľovná Alžbeta II., premiér Boris Johnson a ďalší britskí lídri v sobotu pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov v USA vyzdvihli medzinárodné odhodlanie, ktoré vzišlo z tragédie z 11. septembra 2001. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

Johnson vo videoodkaze zdôraznil, že hrozba terorizmu pretrváva, ľudia však odmietajú žiť svoje životy v "trvalom strachu". "Skutočnosť, že sa dnes schádzame – v smútku, no tiež vo viere a odhodlaní –, preukazuje neúspech terorizmu a silu väzieb medzi nami," uviedol britský premiér. Kráľovná v správe pre prezidenta USA Joea Bidena napísala, že ona, ako aj celá jej rodina i krajina naďalej smerujú svoje myšlienky a modlitby k obetiam, tým, čo prežili, pozostalým i záchranárom.

"Moja návšteva lokality Svetového obchodného centra v roku 2010 je pevne uchytená v mojej pamäti. Pripomína mi, že keď si uctievame ľudí z mnohých krajín, vierovyznaní a prostredí, ktorí prišli o život, vzdávame hold aj húževnatosti a odhodlaniu komunít, ktoré sa spojili pri obnove," uviedla Alžbeta II. Líder opozičných labouristov Keir Starmer uviedol, že dôsledky útokov spred dvoch desaťročí dodnes stále pociťujeme. "Keď si však pripomíname toto výročie, som presvedčený, že naše odhodlanie nikdy nebolo silnejšie. Budeme pokračovať v boji proti terorizmu a násiliu presadzovaním našich hodnôt spravodlivosti a mieru," dodal.

Pripomenutie pádu Dvojičiek v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý pôsobil vo funkcii v čase útokov v USA, uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí byť pripravené podniknúť kroky voči hnutiu Taliban, ak znova umožní, aby sa Afganistan stal základňou pre terorizmus. Podľa Blaira Spojené štáty a ich spojenci nemali inú možnosť ako vojensky zasiahnuť po tom, ako Taliban odmietol vydať vedenie teroristickej siete al-Káida zodpovedné za útoky.

Bývalý šéf britských ozbrojených síl lord Richards vyjadril názor, že návrat Talibanu k moci v Afganistane so sebou prináša aj hrozbu "ďalšieho 11. septembra", keďže teroristi budú môcť využiť nekontrolované lokality. "Vrátili sme sa do temného obdobia, ktoré musíme nejako zvládnuť," povedal pre rozhlasovú stanicu LBC.

Obama si uctil hrdinov z 11. septembra a z nasledujúcich rokov

Bývalý americký prezident Barack Obama si v posolstve uctil hrdinov z 11. septembra 2001 a z nasledujúcich rokov. Odkaz zverejnil v sobotu pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov na USA, uviedla tlačová agentúra AP.

"Z 11. septembra - a z ďalšieho obdobia - jasne vyplýva jedna vec: Amerika bola vždy domovom hrdinov, ktorí šli do nebezpečenstva a urobili to, čo je správne," napísal v posolstve Obama, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 2009-2017.

Pripomenutie pádu Dvojičiek v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke/John Minchillo)

Uviedol, že trvalý obraz toho dňa, ktorý si s manželkou Michelle uchovávajú v spomienkach, nie sú trosky a skaza, ale ľudia. Vyzdvihol hasičov, ktorí bežali hore schodmi, keď sa ostatní ponáhľali dolu, pasažierov, ktorí vtrhli do kokpitu lietadla, a dobrovoľníkov z celej krajiny prichádzajúcich v dňoch po útokoch. "Za posledných 20 rokov sme boli svedkami nových a nových prejavov rovnakej odvahy a nezištnosti," dodal Obama.

 

 

"Videli sme to aj pred desaťročím, keď po rokoch vytrvalej húževnatosti naša armáda spravodlivo potrestala Usámu bin Ládina. A vidíme to aj dnes - u lekárov a zdravotníkov, totálne vyčerpaných, ktorí so všetkých síl zachraňujú životy; u príslušníkov armády, z ktorých niektorí pred 20 rokmi ani neboli na svete a vystavili sa riziku, aby zachránili Američanov a pomohli utečencom nájsť lepší život; u záchranárov bojujúcich so zúriacimi plameňmi a stúpajúcou hladinou vôd, keď odvádzajú rodiny do bezpečia," napísal exprezident.

 

Odkazmi o solidarite a odhodlaní naďalej bojovať proti terorizmu a brániť hodnoty slobody si svetoví lídri pripomenuli sobotňajšie 20. výročie útokov v Spojených štátoch z 11. septembra 2001.

"Jedenásteho septembra spomíname na tých, ktorí prišli o život, a vzdávame hold tým, ktorí riskovali všetko, aby im pomohli. Aj v najtemnejších, najťažších časoch môže presvitať to najlepšie z ľudského charakteru," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

VIDEO Svet spomína na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

"Príšerné útoky z 11. septembra pred 20 rokmi zmenili beh dejín," napísal na sociálnej sieti predseda Európskej rady Charles Michel s tým, že Európska únia stojí pri USA v pokračujúcom boji proti terorizmu a extrémizmu vo všetkých ich formách.

"Jedenásty september nám pripomenul, že sloboda je vždy krehká. Ako povedal Ronald Reagan, každá generácia musí za ňu neustále bojovať a brániť ju," uviedol austrálsky premiér Scott Morrison. Útoky spred dvoch desaťročí boli podľa neho namierené proti slobodným ľuďom po celom svete. "Bol to útok na náš spôsob života a hodnoty liberálnej demokracie. Napriek bolesti spôsobenej v tento deň teroristi v konečnom dôsledku neuspeli v snahách premôcť naše odhodlanie a zmeniť náš spôsob života," citovala ho agentúra AFP.

"Nikdy nezabudneme. Vždy budeme bojovať za slobodu," tvítoval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

 

 "Taliansko je solidárne so Spojenými štátmi a svojimi ďalšími spojencami v boji proti akejkoľvek teroristickej hrozbe," uviedol taliansky prezident Sergio Materrella.

Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom vyhlásení prisľúbil, že jeho krajina bude "brániť hranice Európy" a usilovať sa o to, že to, čo sa stalo pred 20 rokmi v Spojených štátoch, sa už nikdy nestane, píše agentúra MTI.

"Dve desaťročia po teroristických útokoch v New Yorku si na tisíce nevinných obetí spomíname stále s ťažkým srdcom. Jedenásty september 2001 preukázal, že mier a bezpečnosť kresťanskej civilizácie je niečo, za čo musíme bojovať každý deň," uviedol Orbán. Terorizmus do Európy podľa jeho slov znova priniesla migračná kríza z roku 2015 a i teraz je aj pre Európu dôvodom na znepokojenie to, čo sa deje v Afganistane.

Vlajka Talibanu veje nad afganským prezidentským palácom na 20. výročie útokov

Vlajka radikálneho hnutia Taliban veje nad afganským prezidentským palácom v hlavnom meste Kábul v rovnaký deň, keď si Spojené štáty a svet pripomínajú 20. výročie teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. V sobotu to napísala tlačová agentúra AP.

Okrúhle výročie si svet pripomína len niekoľko týždňov po chaotickom odchode amerických vojakov z Afganistanu, ktorí v krajine pôsobili 20 rokov, a po nečakanom návrate Talibanu k moci. Hnutie prvýkrát vládlo v rokoch 1996-2001. Práve vtedy hnutie poskytovalo na afganskom území útočisko moslimskej teroristickej sieti al-Káida a jej zakladateľovi Usámovi bin Ládinovi, ktorý sa so svojou organizáciou prihlásil k zodpovednosti za útoky z 11. septembra. USA následne v rámci boja proti terorizmu podnikli inváziu do Afganistanu a zvrhli vládu fundamentalistického Talibanu.

Vlajku Talibanu vztýčili v piatok a nad prezidentským palácom v Kábule ju bolo vidieť viať aj v sobotu.

USA si práve v sobotu pripomínajú 20. výročie útokov unesenými lietadlami na spomienkových obradoch na mieste v New Yorku, kde stáli mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) známe ako Dvojičky, a tiež v Pnetagóne a na poli pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia.

Trump pri príležitosti výročia útokov z 11. septembra kritizoval Bidenou vládu

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov na USA kritizoval vládu úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Vyčítal jej "neschopnosť" pri sťahovaní vojakov z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP.

Bývalý prezident Trump (2017-2021) vo videozázname uviedol, že 11. september "predstavuje pre našu krajinu veľký smútok". Za neradostný Trump označil aj spôsob, akým USA minulý týždeň v Afganistane ukončili vojnu voči tým, ktorí Spojeným štátom spôsobili škodu. "Joe Biden a jeho neschopná administratíva sa sklonili v porážke," povedal. USA budú mať podľa jeho slov ťažkosti spamätať sa zo zahanbenia, ktoré táto neschopnosť spôsobila.

Biden bol podľa Trumpových slov postavený do pozície "hlupáka". Trump takisto zvalil vinu na "zlé plánovanie, neuveriteľnú slabosť a vodcov, ktorí v skutočnosti nerozumejú tomu, čo sa deje". USA si v sobotu pripomínajú 20. výročie útokov 11. septembra 2001, pri ktorých islamisti z teroristickej siete al-Káida zaútočili v štyroch dopravných lietadlách na ciele v USA. Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra (World Trade Center – WTC) v New Yorku, tretie narazilo do budovy Pentagónu pri Washingtone a štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Pri teroristických útokoch zahynulo takmer 3000 ľudí z 93 krajín, pričom zranenia utrpelo ďalších približne 6000 ľudí.

USA po útokoch z 11. septembra vyhlásili vojnu terorizmu a sformovali širokú protiteroristickú koalíciu. Konkrétnou odpoveďou na teroristické útoky sa stala operácia Trvalá sloboda v Afganistane, ktorá sa začala 7. októbra 2001.

Trump sa vo februári 2020 dohodol s militantným hnutím Taliban na stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu. Pôvodne sa tak malo stať do 1. mája 2021. Súčasný prezident USA Biden tento termín v apríli 2021 symbolicky posunul na 11. september 2021 – teda na 20. výročie teroristických útokov na newyorské mrakodrapy, avšak začiatkom júla 2021 oznámil, že misia USA v Afganistane sa skončí 31. augusta 2021. A tak sa aj stalo, keď z afganského hlavného mesta Kábul odleteli posledné lietadlá americkej armády.

Rusko je pripravené pokračovať v spolupráci s USA v boji proti terorizmu

Rusko je pripravené opätovne spolupracovať s USA v boji proti terorizmu. Pri príležitosti 20. výročia útokov na USA z 11. septembra 2001 to uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov, informovala agentúra AFP.

Antonov v sobotu na sociálnej sieti napísal, že ruská strana je s USA pripravená obnoviť obojstranný dialóg o anti-terorizme, ktorý tieto krajiny pod záštitou ministerstiev zahraničných vecí realizovali v rokoch 2018-19.

"Musíme odložiť všetky nezhody a spory, a spolupracovať v prospech bezpečnosti a prosperity nie len našich krajín, ale celého sveta," uviedol Antonov vo vyhlásení. Spojené štáty si v sobotu pripomínajú 20. výročie útokov 11. septembra 2001, pri ktorých islamisti z teroristickej siete al-Káida zaútočili v štyroch dopravných lietadlách na ciele v USA.

Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra (World Trade Center – WTC) v New Yorku, tretie narazilo do budovy Pentagónu pri Washingtone a štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Pri teroristických útokoch zahynulo takmer 3000 ľudí z 93 krajín, pričom zranenia utrpelo ďalších približne 6000 ľudí.

Bývalý prezident Bush si uctil obete útokov a upozornil na škodlivú silu

Bývalý americký prezident George W. Bush si v sobotu uctil obete teroristických útokov z 11. septembra 2001 a upozornil na "škodlivé sily" v americkej spoločnosti. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica CNN. Bush bol prezidentom USA počas teroristických útokov z 11. septembra 2001, ktoré si vyžiadali takmer 3000 obetí na životoch.

"Pred 20 rokmi sme - rôznymi spôsobmi a na rôznych miestach - no všetci v tej istej chvíli zistili, že naše životy sa navždy zmenia," povedal Bush v Shanksville v americkom štáte Pensylvánia. "Počas týždňov a mesiacov po útokoch z 11. septembra 2001 som s hrdosťou viedol úžasných, odolných a zjednotených ľudí," povedal. Jednota Ameriky z dní po útokoch sa podľa jeho slov zdá "vzdialená" od súčasnosti.

Pripomenul "škodlivú silu", ktorá narúša bežný život a z každej "nezhody robia hádku" a vyvolávajú aj zrážky medzi kultúrami. Exprezident vyjadril obavy o budúcnosť krajiny. Bush si takisto uctil pasažierov letu č. 93 americkej spoločnosti United Airlines, ktorí prišli o život po tom, ako sa toto lietadlo 11. septembra 2001 zrútilo neďaleko mesta Shanksville.

Životy ľudí, ktorí prišli počas útokov o život, sú podľa Busha stále cenné pre krajinu i príbuzných obetí. "Dnes si pripomíname vašu stratu. Zdieľame váš smútok a ctíme si mužov a ženy, ktorých ste tak dlho a hlboko ľúbili," povedal Bush.

Stroj americkej spoločnosti United Airlines sa zrútil v blízkosti letiska Somerset County Airport v Pensylvánii. Ako neskôr vyšlo najavo, cestujúci sa na palube pokúsili premôcť teroristov. Islamskí militanti z teroristickej siete al-Káida uniesli 11. septembra 2001 v USA štyri dopravné lietadlá. Zaútočili nimi na dva mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na Pentagón. Štvrté lietadlo, ktoré sa do cieľa nedostalo, pretože únoscov premohli cestujúci, sa zrútilo do poľa v Pensylvánii.

Viac o téme: SpomienkaKráľovnáútoky11. septemberUSABritániaWTC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu