Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinský prezident Zelenskyj nevylúčil totálnu vojnu s Ruskom: Sú vraj na jeho území

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil, že by sa situácia na východe krajiny mohla vyhrotiť a že Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine. Uviedol to v piatok v Kyjeve na fóre YES Brainstorming, informovala agentúra Ukrinform. Rusko označilo Zelenského slová za "apokalyptické".

Zelenskyj na otázku, či existuje možnosť totálnej vojny, na fóre odpovedal: "Myslím si, že sa to môže stať. Zdá sa mi, že rok 2014 bol v tejto otázke zo strany Ruska krokom vpred a potom, vďaka Ukrajincom, to bol krok späť, keď boli (Rusi) zastavení."

Ak by podľa Zelenského došlo k totálnej vojne, bola by to najväčšia chyba Moskvy: "Ak dôjde k silnej eskalácii zo strany Ruska, potom už nebude existovať susedstvo Ruska, Ukrajiny a Bieloruska." Zelenskyj poznamenal, že Bielorusko spomenul preto, lebo "na jeho území je prítomnosť Ruska".

Ukrajinský prezident Zelenskyj nevylúčil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že Zelenského vyjadrenie prijal "s ľútosťou". "Nechceli by sme sa oddávať žiadnym apokalyptickým očakávaniam," dodal. Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaDonbasVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu