Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OSN je ako superhrdina na dôchodku, ktorý zabudol, aké má schopnosti, myslí si ukrajinský prezident

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov pripomína "superhrdinu na dôchodku", ktorý zabudol, aké má schopnosti. V rámci vystúpenia na všeobecnej rozprave 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

"OSN je ako superhrdina na dôchodku, ktorý sa považuje za slabého, krehkého a zbytočného starca, ktorého život bol márny. Preto musíme kritikom ukázať, že sme odhodlaní vynaložiť všetko úsilie na posilnenie našej súdržnosti," povedal Zelenskyj.

Ukrajinský premiér v pléne zároveň kritizoval nerovnomernú distribúciu vakcín proti koronavírusu. Jeho krajina v počte podaných očkovacích látok zaostáva. Podľa agentúry Reuters Ukrajina doteraz plne zaočkovala len necelých 12 percent obyvateľstva.

"Jedna vec je zdieľať spoločné ciele a druhá vec je zdieľať vakcíny. Všetci sme na jednej lodi, ale záchranné člny dostanú najskôr cestujúci prvej triedy," povedal Zelenskyj.

Prezident sa v úvode svojho vystúpenia venoval aj streľbe na auto svojho poradcu Serhija Šefira. Povedal, že pre tento incident celú noc nespal. Najvyšší predstaviteľ Ukrajiny sľúbil v reakcii na tento čin "silnú odpoveď". Ukrajinská polícia ešte v stredu oznámila, že pokus o vraždu bol zrejme politicky motivovaný.

Viac o téme: OSNUkrajinaValné zhromaždenieVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu