Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Šéfka Lekárov bez hraníc v Afganistane prehovorila: Chodí k nám menej matiek na pôrod

Vedúca programov organizácie Lekári bez hraníc v Afganistane Prue Coakleyová. Zobraziť galériu (3)
Vedúca programov organizácie Lekári bez hraníc v Afganistane Prue Coakleyová. (Zdroj: Lekári bez hraníc)

KÁBUL - Prebratie moci Talibanom urobili život mnohým ľuďom v Afganistane peklom na zemi. Najmä ženy to majú pod vládou islamistov ťažké. Šaría - drakonický islamský trestný zákon - nariaďuje kruté tresty, ako napríklad bičovanie, amputácia rúk a nôh alebo ukameňovanie a to za relatívne neškodné zločiny. V týchto podmienkach musia napĺňať svoju misiu Lekári bez hraníc, najväčšia nezisková humanitárna organizácia na svete.

Organizáciu Lekári bez hraníc založila v novembri 1971 skupina francúzskych lekárov. Odvtedy sa jej misie rozšírili do celého sveta. My vám prinášame rozhovor, v ktorom Prue Coakleyová, vedúca programov v krajine, zhŕňa pôsobenie organizácie a problémy s ním spojené.

Lekári bez hraníc a ich projekty v Afganistane (Zdroj: Lekári bez hraníc)

Coakleyová prezradila, že majú v Afganistane rozrobených päť projektov. Okrem iných majú na severovýchode krajiny traumatologickú nemocnicu, v Kundúze.

Afganec (28) zverejnil FOTO biednej večere zo základne s utečencami v USA: To, čo sa strhlo, vôbec nečakal!

"Napriek všetkým nedávnym zmenám v krajine, politickým a bezpečnostným, sa Lekárom bez hraníc podarilo udržať všetky naše lekárske činnosti v týchto piatich nemocniciach po celej krajine," uviedla šéfka programov v Afganistane s tým, že ich cieľom udržať všetky nemocnice otvorené.

VIDEO Šéfka Lekárov bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammad Asif Khan)

V Kundúze sa mení typ pacientov. "Pretože už neexistujú žiadne konfliktné aktivity, vidíme zmenu v type pacientov, ktorých dostávame, takže už to nie sú iba prípady násilných tráum, ktoré dostávame."

V Chóste, kde majú Lekári bez hraníc najväčšiu pôrodnicu, klesol počet matiek, ktoré prídu na pôrod. Môže to byť tým, že ľudia váhajú s cestovaním.

VIDEO Šéfka Lekárov bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammad Asif Khan)

O tom aké prekážky musia Lekári bez hraníc v Afganistane zvládať, o financovaní a o tom, že mienia zostať v Afganistane aj naďalej, sa dozviete v našom videorozhovore s Prue Coakleyovou.

Viac o téme: RozhovorAfganistanLekári bez hranícPrue Coakleyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu