Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alarmujúca správa o utečencoch: Ilegálne prekročenia hraníc Európskej únie prudko vzrástli

Medzi Poľskom a Bieloruskom blokujú 32 Afgancov. Zobraziť galériu (2)
Medzi Poľskom a Bieloruskom blokujú 32 Afgancov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Kosc)

BRUSEL - Počet utečencov na ceste do Európy cez Stredozemné more stále rastie. Podľa internej správy Európskej komisie je počet nelegálnych vstupov z Turecka do EÚ tento týždeň na najvyššej úrovni od začiatku marca 2020, keď pandémia koronavírusu obmedzila medzinárodnú mobilitu.

Ako uvádza zo správy Welt am Sonntag, 4577 ľudí prišlo z Turecka do susedného Grécka po mori alebo cez pozemnú hranicu. Vzdialenejšie Taliansko dosiahlo 4 739 ľudí z Turecka, z toho 670 za posledný týždeň. Podľa správy EÚ sa do Talianska zo severoafrického pobrežia dostalo do týždňa 3 236 utečencov - to je tak veľa, ako nebolo od júla 2017.

Chorvát (13) šoféroval auto plné migrantov: Namierené mali do Rakúska, zastavila ich polícia

Situácia je v súčasnosti pokojnejšia ako v roku 2015

Centrálnou stredomorskou trasou tento rok prišlo 39 183 migrantov, čo je o 83 percent viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka a sedemkrát viac ako v roku 2019. V Španielsku bolo doteraz napočítaných 20 500 príchodzích, čo predstavuje nárast o 47 percent. Napriek tomu je situácia na vonkajších hraniciach EÚ pokojnejšia ako v rokoch migračnej krízy okolo roku 2015.

Migrácia do Británie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

V Nemecku zaznamenali 72-tisíc nových žiadostí o azyl

Podľa správy bolo do konca júla v Nemecku podaných 72-tisíc žiadostí o azyl - väčšinou od migrantov, ktorí nelegálne vstúpili z iných krajín EÚ. Často to boli žiadatelia o azyl, ktorí už boli odmietnutí alebo uznaní v Grécku. S približne 12 200 počiatočnými žiadosťami bol júl mesiacom s najvyššou úrovňou vstupu od januára 2020. Afganci sú rovnako ako vlani aj v tomto roku po Sýrčanoch druhou najväčšou skupinou.

Cez Lamanšský prieliv sa preplavilo za jeden deň takmer 600 migrantov

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov UNHCR odhaduje, že tento rok bolo donútených opustiť svoju krajinu 570-tisíc Afgancov, obzvlášť od mája, keď Taliban začal svoju dobyvačnú kampaň. Pretože sa bezpečnostná situácia v niektorých oblastiach stabilizovala, niektorí presídlenci sa podľa situačnej správy z 1. septembra vrátili do svojich rodných miest.

Viac o téme: UtečenciMigrantiNemeckoAfganistanOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu