Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o Afganistane

Militantné hnutie Taliban
Militantné hnutie Taliban (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

NEW YORK - Bezpečnostná rada (BR) OSN v pondelok prijala rezolúciu, v ktorej vyzvala militantné hnutie Taliban, aby dodržalo svoj záväzok umožniť Afgancom a cudzím štátnym príslušníkom "bezpečne opustiť Afganistan". Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

V uznesení sa Bezpečnostná rada odvoláva sľuby Talibanu, že Afganci môžu slobodne opustiť krajinu kedykoľvek a akýmikoľvek možnými prostriedkami. BR OSN "očakáva", že Taliban splní tento záväzok.

Dokument, ktorý predložili Veľká Británia a Francúzsko spolu s USA a Írskom, tiež požaduje, aby sa Afganistan nestal útočiskom teroristov. Zdôrazňuje sa v ňom aj potreba neobmedzeného humanitárneho prístupu a dodržiavania ľudských práv, najmä "práv žien, detí a menšín". V texte sa však nespomína bezpečná zóna OSN v Kábule, o ktorej cez víkend hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Za uznesenie hlasovalo 13 členov BR OSN. Čína a Rusko sa hlasovania zdržali. Agentúra DPA v tejto súvislosti uviedla, že rezolúcia predstavuje jeden zo "vzácnych momentov" na pôde Bezpečnostnej rady. Vo väčšine prípadov boli stáli členovia – najmä USA, Čína a Rusko – často v rozpore a blokovali spoločné riešenia. Peking a Moskva sa tentoraz hlasovania zdržali, čím umožnili prijatie dokumentu.

Merkelová a Macron spolu hovorili o situácii v Afganistane

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok telefonovala s francúzskym prezidentom Emanuelom Macronom. Spoločne hovorili o tom, ako zabezpečia odchod ľudí z Afganistanu aj po ukončení evakuačných operácií, informovala agentúra DPA. "Našim spoločným cieľom je uistiť sa, že evakuácia žien a mužov, ktorí sa cítia byť ohrození a chcú odísť, bude pokračovať," uviedol hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí. Zároveň dodal, že na to, aby sa tento cieľ podarilo dosiahnuť, treba využiť všetky dostupné prostriedky.

Podľa hovorcu nemeckej vlády sa lídri zhodli na tom, že v súvislosti s týmto problémom sú potrebné dobre koordinované opatrenia medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti tiež spoločne hovorili o implementácií "posledných rozhodnutí skupiny G7".

Viac o téme: EvakuáciaRezolúciaAfganistanOSNTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu