Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Guterres navrhuje zlepšiť OSN v chaotickejšom svete

António Guterres Zobraziť galériu (2)
António Guterres (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres predložil v piatok návrhy zamerané na zlepšenie fungovania svetovej organizácie a posilnenie medzinárodnej spolupráce.

"Náš svet smeruje k novému abnormálnu – chaotickejšiemu, neistejšiemu a nebezpečnejšiemu pre každého," povedal Guterres novinárom v piatok večer po tom, ako svoju správu predstavil Valnému zhromaždeniu OSN. "Ideme zlým smerom a nachádzame sa v kľúčovom momente. Voľby, ktoré urobíme teraz, nás môžu priviesť na cestu k rozpadu a budúcnosti trvalej krízy – alebo prelomu k ekologickejšiemu a bezpečnejšiemu svetu," citovala Guterresa agentúra DPA.

António Guterres
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

V správe nazvanej Náš spoločný program šéf OSN navrhuje, aby sa za dva roky konal celosvetový summit, ktorý by posúdil otázky, ako sú globálne zdroje, napríklad oceány, a realizáciu spoločných ašpirácií ako mier a globálne zdravie. "Tento summit by tiež posúdil nový program za mier, ktorý by zahŕňal opatrenia na obmedzenie strategických rizík zo strany jadrových zbraní, kybernetickej vojny a smrtiacich autonómnych zbraní," uviedol Guterres.

Navrhol okrem toho vytvorenie "núdzovej platformy", ktorá by v prípade rozsiahlych kríz automaticky spojila vlády, systém OSN, medzinárodné finančné inštitúcie, občiansku spoločnosť, súkromných sektor a iných. Šéf OSN sa tiež domnieva, že by mal vzniknúť post "osobitného vyslanca pre budúce generácie", ktorý by zastupoval "záujmy ľudí, ktorí sa narodia počas budúceho storočia".

Viac o téme: ZlepšenieOSNAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu