Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

K raketovému útoku na letisko v Kábule sa prihlásil Daeš

Rúrky odpaľovacích zariadení sú vidieť v zničenom vozidle v Kábule
Rúrky odpaľovacích zariadení sú vidieť v zničenom vozidle v Kábule (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

KÁBUL - K pondelkovému raketovému útoku na letisko v afganskej metropole Kábul sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), informovala agentúra AFP.

"Vojaci kalifátu namierili na medzinárodné letisko v Kábule šesť rakiet," píše sa vo vyhlásení Islamského štátu. Podľa agentúry AP išlo o rakety typu kaťuša. Ďalšie detaily týkajúce sa útoku však IS vo svojom vyhlásení neuvádza. Podľa americkej armády bolo v pondelok ráno miestneho času vypálených smerom na medzinárodné letisko v afganskej metropole Kábul najmenej päť rakiet.

Údajne ich však zachytil americký systém C-RAM, určený na likvidáciu rakiet a delostreleckých a mínometných granátov. Informácie o raketovom útoku na letisko potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Prevádzka letiska podľa nej pokračuje bez prerušenia. K vypáleniu rakiet došlo krátko po tom, ako americké bezpilotné lietadlo zasiahlo v nedeľu vozidlo s viacerými samovražednými atentátnikmi, ktorí smerovali na letisko v Kábule.

Vo vozidle mali byť podľa hovorcu americkej armády militanti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Výrazná sekundárna explózia naznačuje, že v aute bolo značné množstvo výbušného materiálu. Podľa afganskej spravodajskej televízie Ariana News zahynulo pri americkom útoku najmenej šesť ľudí vrátane štyroch detí. Americká strana toto tvrdenie preveruje.

Viac o téme: LetiskoRaketový útokIslamský štátAgfanistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu