Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pentagón je pripravený dostať Američanov z Kábulu aj po ukončení evakuácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Etat-Major des Armees via AP)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že je pripravené letecky prepraviť ďalších Američanov z letiska v afganskej metropole Kábul, aj keď sa evakuácia skončí.

Podľa agentúry AP hovorca rezortu John Kirby uviedol, že "je ešte dosť času", aby dostali "zvyšných Američanov preč". Kirby povedal, že doteraz – od nedávneho dobytia krajiny hnutím Taliban – letecky prepravili z Kábulu približne 5400 Američanov. Americký prezident Joe Biden stanovil utorok 31. augusta ako termín dokončenia evakuácie z Afganistanu, dodala AP.

Česká vláda rozhodla o dočasnom zatvorení veľvyslanectva v Kábule

Česká vláda v pondelok oficiálne rozhodla o dočasnom uzatvorení veľvyslanectva v Kábule. Časť agendy kábulskej ambasády prevezme zastupiteľský úrad v pakistanskom Islamabade. Informoval o tom český rezort diplomacie na svojej internetovej stránke. "Budova veľvyslanectva bola pred evakuáciou zaistená tak, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu ktorejkoľvek z jej častí vrátane majetku či dát," uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí (MZV ČR).

"Jiří Baloun zároveň naďalej zostáva veľvyslancom Českej republiky v Afganistane. Pracovať bude z ústredia. Toto je pre ďalšiu komunikáciu s partnermi v regióne aj pre budúce smerovanie našich diplomatických stykov s Afganistanom hlavnou prioritou," uviedol v tlačovej správe minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek. Zároveň dodal, že situácia v Afganistane bude témou utorkového neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Slovinsku.

"EÚ ale aj (Severoatlantickú alianciu) NATO teraz čaká debata o budúcej podobe a nastavení vzťahov s Afganistanom vrátane prístupu k novej vláde," dodal šéf českej diplomacie. Česká republika poslala do Afganistanu celkovo tri evakuačné lety. Z Prahy do Kábulu pricestovalo 169 afganských občanov. Z nich 152 požiadalo o medzinárodnú ochranu, ostatní majú podľa českého rezortu vnútra inú formu pobytu. Tretím, posledným špeciálom do Česka priletel aj veľvyslanec ČR v Kábule Jiří Baloun.

Viac o téme: EvakuáciaPentagónUSAKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu