Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protesty proti Talibanu sa rozšírili do ďalších miest: Dav zaplavil aj hlavné mesto

Protesty proti Talibanu sa rozšírili aj do Kábulu Zobraziť galériu (2)
Protesty proti Talibanu sa rozšírili aj do Kábulu (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Protesty proti ovládnutiu Afganistanu hnutím Taliban sa rozšírili vo štvrtok do ďalších miest vrátane hlavného mesta Kábul. Taliban medzitým požiadal imámov v celej krajine, aby pri piatkových modlitbách vyzvali ľudí na jednotu a presvedčili ich, nech neopúšťajú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa nej svedkovia hlásili niekoľko mŕtvych, keď ozbrojenci z Talibanu strieľali do davu v meste Asadabad v provincii Kúnar na východe krajiny. Ďalší hlásili streľbu v blízkosti protestu v Kábule, ale pravdepodobne tam talibovia strieľali len do vzduchu.

"Naša vlajka, naša identita," kričal v Kábule dav mužov a žien mávajúc čiernymi, červenými a zelenými štátnymi vlajkami – v deň, keď Afganistan oslavuje nezávislosť od britskej nadvlády, ktorá sa skončila v roku 1919. Pochodujúci skandovali "Boh je najväčší". Pri iných protestoch médiá informovali, že ľudia trhali bielu vlajku Talibanu.

Protesty proti Talibanu sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Niektoré demonštrácie boli malé, ale v kombinácii s pokusom tisícov ľudí o útek z letiska v Kábule podčiarkujú výzvu, ktorej musí Taliban čeliť, konštatoval Reuters. Poznamenal, že toto islamistické hnutie dobylo Afganistan rýchlosťou blesku v čase, keď sa zahraničné jednotky sťahovali z krajiny. Od nedeľňajšieho obsadenia Kábulu však Taliban prezentoval svoju umiernenejšiu tvár s tým, že chce mier, že sa nebude mstiť starým nepriateľom a že bude rešpektovať práva žien v rámci islamského práva.

Taliban zabil príbuzného novinára pracujúceho pre Deutsche Welle

Príbuzného novinára pracujúceho pre nemeckú spravodajskú stanicu Deutsche Welle zastrelili v Afganistane bojovníci Talibanu. Podľa agentúry DPA o tom informovala stanica vo štvrtok. Podľa Deutsche Welle talibovia pátrali na západe Afganistanu po novinárovi, ktorý momentálne pracuje v Nemecku. Pri útoku na jeho príbuzných jedného zabili, ďalšieho vážne zranili. Zvyšným sa podarilo v poslednej chvíli uniknúť a sú na úteku.

"Zabitie blízkeho príbuzného jedného z našich redaktorov Talibanom je neuveriteľne tragické a ukazuje to na akútne nebezpečenstvo, v akom sa všetci naši zamestnanci a ich rodiny v Afganistane ocitli," povedal riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg. "Taliban už zrejme organizovane hľadá novinárov v Kábule a tiež v provinciách," uviedol a dodal: "Čas beží!"

Viac o téme: ProtestyVýzvaRozšírenieKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu