Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rušňovodiči v Nemecku vstúpili do ďalšieho štrajku: Vážne komplikácie pre cestujúcich

Cestujúci čakajú na jednu z mála prichádzajúcich vlakov na hlavnej stanici počas celoštátneho vlakového vodiča štrajk vo Frankfurte
Cestujúci čakajú na jednu z mála prichádzajúcich vlakov na hlavnej stanici počas celoštátneho vlakového vodiča štrajk vo Frankfurte (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

BERLÍN - Nemeckí rušňovodiči vstúpili v pondelok do ďalšieho ohláseného štrajku v osobnej železničnej doprave. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Nemecký zväz rušňovodičov (GDL) odmietol na poslednú chvíľu ponuku železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB), ktorá sa snažila predísť rušeniu plánovaných spojov.

V dôsledku štrajku nepremáva podľa DB 70 percent diaľkových liniek. Zrušených bolo aj takmer 60 percent regionálnych spojov. Tisíce cestujúcich sa musia pripraviť na komplikácie. K štrajku došlo napriek snahám DB pozvať predstaviteľov GDL späť k rokovaciemu stolu. V nedeľnom vyhlásení Deutsche Bahn ponúkla, že bude diskutovať o finančných prémiách pre rušňovodičov. "Mali sme veľkú snahu dosiahnuť dohodu," povedal personálny riaditeľ DB Martin Seiler. "Ponuka (od DB) nemala hodnotu ani len papiera, na ktorom bola napísaná. Podvodnícki manažéri sa snažia oklamať cestujúcich a cielene vyvolať hnev a frustráciu voči GDL," reagoval predseda Nemeckého zväzu rušňovodičov Claus Weselsky.

Zamestnanci železníc žiadajú zvýšenie miezd o 1,4 percenta v tomto roku a jednorazový príspevok 600 eur za prácu počas pandémie. V roku 2022 požadujú ďalšie zvýšenie miezd o 1,8 percenta. Spoločnosť DB odborárom ponúkla postupné zvýšenie mzdy o 3,2 percenta, ale až v rokoch 2022 a 2023. Jednorazový príspevok v hodnote 600 eur odmietla.

Do protestnej akcie sa už v sobotu o 2.00 h zapojili rušňovodiči nákladných súprav. Aktuálny štrajk v nákladnej aj osobnej železničnej doprave by sa mal skončiť v stredu (25. augusta) ráno o 2.00 h.

Viac o téme: ŠtrajkVlakyRušňovodičiKomplikácieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu