Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podozrivé vozidlo v blízkosti Kongresovej knižnice: Polícia vyšetruje bombovú hrozbu

Polícia vyšetruje bombovú hrozbu vo vládnej štvrti vo Washingtone
Polícia vyšetruje bombovú hrozbu vo vládnej štvrti vo Washingtone (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americká polícia vo štvrtok evakuovala kancelársku budovu Cannon House a oblasť okolo budovy Kongresovej knižnice vo Washigtone vo vládnej štvrti Capitol Hill pre správy o údajnom výbušnom zariadení vo vozidle typu pikap, informovala agentúra AP.

Príslušník Polície Kapitolu (USCP) pre AP uviedol, že polícia "zareagovala na podozrivé vozidlo v blízkosti Kongresovej knižnice". Knižnica sa nachádza v blízkosti budovy Kapitolu a amerického najvyššieho súdu.

Príslušník polície uviedol, že na mieste sa nachádzajú vyšetrovatelia, ktorí sa snažia určiť, či je výbušnina aktívna. Podľa AP polícia zablokovala vstup do oblasti policajnými autami a barikádami. Na mieste sa majú nachádzať aj príslušníci Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF).

K tomuto incidentu pritom podľa AP prichádza len niekoľko mesiacov po tom, ako v sídle Demokratického národného výboru a Republikánskeho národného výboru vo Washingtone našli rúrkovú bombu. Stalo sa tak iba jeden deň predtým, ako stúpenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v januári vtrhli do budovy Kapitolu.

Muž sa vzdal polícii

Muž, ktorý sedel v podozrivom vozidle pred budovu Kongresovej knižnice vo vládnej štvrti v americkom hlavnom meste Washington a vyhrážal sa bombou, sa napokon vzdal polícii, informovala agentúra AP.

Neskôr vysvitlo, že v čiernom pikape bez evidenčného čísla sedel muž, ktorý tvrdil, že má pri sebe bombu, a podľa polície držal v rukách niečo, čo pripomínalo rozbušku. Polícia s mužom niekoľko hodín vyjednávala prostredníctvom odkazov, ktoré písal na papier a následne ukazoval policajtom zvnútra vozidla.

Agentúra AFP tiež informovala, že muž sediaci v pikape je aktívny na Facebooku, kde sa prostredníctvom živého vysielania vyhrážal a dožadoval telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. "Snažím sa dostať k telefónu Joea Bidena. Parkujem tu na chodníku vedľa všetkých týchto pekných vecičiek... Hovorím vám, ak ostreľovači prídu a začnú strieľať na tieto okná, bomba vybuchne," citovala AFP muža vo videu.

Polícia neskôr tohto muža identifikovala ako 49-ročného Floyda Raya Roseberryho zo Severnej Karolíny. Po tom, ako sa vzdal a vystúpil z vozidla, ho zadržali.

Viac o téme: EvakuáciaVyšetrovaniePolícia Bombová hrozbaUSAWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu