Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšetrovanie útoku na Kapitol pokračuje: Na vypočutie predvolali 10 Trumpových spolupracovníkov

Donald Trump Zobraziť galériu (6)
Donald Trump (Zdroj: SITA (Joel Martinez/The Monitor via AP))

WASHINGTON - Osobitný výbor americkej Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje januárový útok na Kapitol vo Washingtone, si predvolal ďalších desať bývalých spolupracovníkov exprezidenta USA Donalda Trumpa. Uvádza sa to v správe zverejnenej v utorok na webovej stránke výboru.

Výzvy dostaviť sa na vypočutie boli zaslané aj bývalej tlačovej tajomníčke Bieleho domu Kayleigh McEnanyovej a Stephenovi Millerovi, ktorý pôsobil ako hlavný poradca republikánskeho prezidenta. Predvolanie adresovali aj ďalším Trumpovým spolupracovníkom, ktorí sa snažili dosiahnuť zastavenie prepočítavania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách v  novembri roku 2020. Cieľom výboru je zistiť viac o tom, čo Trump robil a hovoril, keď jeho priaznivci 6. januára násilne zaútočili na Kapitol USA, aby odvrátili jeho volebnú porážku, konštatovala AP.

Kayleigh McEnany a Stephen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File)

Výbor "musí s istotou vedieť, akú úlohu zohrali bývalý prezident a jeho spolupracovníci v snahe zastaviť sčítavanie hlasov, či boli v kontakte s niekým mimo Bieleho domu, kto sa pokúsil zvrátiť výsledky volieb," uviedol predseda osobitného výboru Benny Thompson, demokrat z Mississippi. Ako vyplýva zo správy, McEnanyová urobila v deň útoku na Kapitol niekoľko verejných vyhlásení o údajných volebných podvodoch a sprevádzala Trumpa. Miller sa podľa vyšetrovateľov zapojil do dezinformačnej kampane a presvedčil zákonodarné orgány niekoľkých štátov americkej Únie, aby schválili alternatívne zoznamy voliteľov s cieľom ovplyvniť výsledky hlasovania.

Kayleigh McEnany
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

"Výbor vyšetruje protesty, hoci by mal vyšetriť volebný podvod, ktorý viedol k protestom," napísala na sociálnej sieti Twitter Trumpova hovorkyňa Liz Harringtonová. Správa o týchto predvolaniach prišla deň po tom, čo komisia predvolala šesť ďalších spolupracovníkov bývalého prezidenta, ktorí šírili nepravdy o rozsiahlych podvodoch vo voľbách a plánovali, ako prekaziť víťazstvo prezidenta Joea Bidena.

Zatiaľ nie je jasné, či výbor predvolá aj Trumpa, hoci podľa vedenia výboru to nie je vylúčené. Doteraz bolo pred výbor predvolaných viac ako 30 predvolaní vrátane šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa, dlhoročného Trupovho spojenca Steva Bannona a ďalších, ktorí mali k bývalému prezidentovi blízko.

Súd Trumpovi nevyhovel

Federálny súd pre dištrikt Columbia v utorok zamietol súdnu žalobu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v rámci vyšetrovania útoku na americký Kongres zo 6. januára žiadal o zablokovanie sprístupnenia príslušných archívnych dokumentov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

O sprístupnenie dokumentov z amerického Národného archívu, ktoré sa týkajú konania Trumpa a jeho blízkych spoluparcovníkov v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, požiadal osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu poverený vyšetrovaním okolností násilného prieniku Trumpových priaznivcov na Kapitol.

Vyšetrovanie útoku na Kapitol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

V stanovisku sudkyne federálneho súdu pre dištrikt Columbia Tanye Chutkanovej, ktoré sprístupnili viaceré americké médiá, sa uvádza, že "súd trvá na tom, že verejný záujem si vyžaduje pozitívnu reakciu na spoločné želania zákonodarnej a výkonnej zložky preskúmať udalosti, ktoré viedli k udalostiam 6. januára a nastali v tento deň, a zvážiť legislatívu, ktorá by zabránila zopakovaniu takýchto udalostí niekedy v budúcnosti".

Ako pred časom informovala agentúra AP, Trump svojou súdnou žalobou napadol rozhodnutie svojho nástupcu v Bielom dome, prezidenta USA Joea Bidena, ktorý odobril zverejnenie dokumentov týkajúcich sa týchto bezprecedentných udalostí v novodobých dejinách Spojených štátov. Trump tomu chce zabrániť a vo svojej žalobe podanej na súd pre dištrikt Columbia tvrdí, že na materiály, ktoré žiada kongresová komisia, sa vzťahuje právna doktrína známa ako výsada výkonnej moci, ktorá chráni dôvernosť niektorých komunikátov medzi predstaviteľmi Bieleho domu.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Výbor pre vyšetrovanie udalostí zo 6. januára sa chce v rámci svojho vyšetrovania dostať k dokumentom, ktoré by pomohli ozrejmiť, ako dav Trumpových stúpencov v daný deň zaútočil na budovu Kapitolu vo Washingtone v snahe zastaviť potvrdenie Bidenovho víťazstva v prezidentských voľbách. Začiatkom októbra prezident Biden poveril Národný archív - vládnu agentúru, ktorá uchováva aj záznamy z Trumpovho prezidentského obdobia -, aby odovzdal prvú časť dokumentov požadovaných výborom.

Joe Biden
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla. Cieľom jej činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.

Viac o téme: VypočúvanieVyšetrovanieútok Donald TrumpKapitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu