Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Prieskum potvrdil: Takáto je reakcia na očkovanie treťou dávkou vakcíny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Státisíce ľudí v Izraeli sú už tretíkrát očkované proti Covid-19. Malý prieskum naznačuje, že ďalšia dávka je zvyčajne rovnako dobre tolerovaná ako druhé očkovanie.

Podľa súčasných znalostí nie je fyzická reakcia na tretiu dávku očkovania proti koronavírusu mRNA vakcínou od Biontech/Pfizer vo väčšine prípadov silnejšia ako po druhom očkovaní. Naznačuje to prvý malý prieskum z Izraela.

KORONAVÍRUS Top expert v USA varuje: Ak sa stane táto vec, môžeme mať skutočne problém!

Už takmer dva týždne tam starší ľudia môžu dostať tretiu dávku vakcíny proti Covid-19. Dúfame, že takzvané posilňovacie očkovanie môže osviežiť ochranu pred infekciou vo vekovej skupine a spomaliť šírenie vysoko nákazlivého variantu Delta. Zatiaľ však nebolo systematicky zaznamenané, aká je reakcia na tretie očkovanie.

KORONAVÍRUS Prieskum potvrdil: Takáto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA/Marcus Brandt)

Najväčší izraelský poskytovateľ zdravotnej starostlivosti Clalit teraz zorganizoval prieskum k tejto otázke. Podľa jeho údajov má tretie očkovanie viac ako 240-tisíc ľudí, z ktorých sa prieskumu zúčastnilo okolo 4500 z nich. Všetci dostali posilňovacie očkovanie medzi 30. júlom a 1. augustom.

Štyria z piatich očkovaných ľudí sa cítili podobne alebo lepšie

Databáza z analýzy je stále príliš malá na to, aby vytvorila konečný profil reakcií na tretie očkovanie, ale poskytuje počiatočný náznak: 88 percent účastníkov uviedlo, že v dňoch po treťom očkovaní sa cítili „podobne alebo lepšie“ ako po druhom očkovaní.

KORONAVÍRUS Prieskum potvrdil: Takáto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

31 percent opýtaných uviedlo viditeľné očkovacie reakcie, najčastejšou bola bolesť v mieste vpichu. Asi 0,4 percenta opýtaných tretích strán, ktorí sa zúčastnili prieskumu, uviedlo, že trpeli dýchacími ťažkosťami. Jeden zo 100 povedal, že navštívil lekára kvôli jednému alebo viacerým vedľajším účinkom.

KORONAVÍRUS Strach z variantu lambda: Je odolný proti očkovaniu? TOTO je názor expertov!

V štúdii k registrácii bola bolesť v mieste vpichu injekcie dokonca hlásená častejšie po druhej dávke. Údaje z prieskumu sa však nedajú priamo porovnať s údajmi z registračnej štúdie. Informácie zahŕňajú iba malú skupinu v určitom veku, ktorá sa dobrovoľne prihlásila do prieskumu.

KORONAVÍRUS Prieskum potvrdil: Takáto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Buďte naďalej opatrní

Napriek tomu Ran Balicer, jeden vedúcich pracovníkov z Clalit, uviedol, že výsledky umožnili počiatočné porovnanie vedľajších účinkov s druhou dávkou. „Ukázalo sa, že sú podobné alebo menšie vo väčšine prípadov, keď dostanete posilňovaciu dávku,“ povedal.

Napriek tomu je absolútne nevyhnutné naďalej sa správať opatrne a vyhýbať sa stretnutiam v uzavretých miestnostiach.

Viac o téme: PrieskumOčkovanieVakcínaVedľajšie účinkyIzraelTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu