Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Státisíce ľudí dostali tretiu dávku: Takéto sú predbežné výsledky preočkovania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Okolo 700-tisíc ľudí v Izraeli bolo teraz tretíkrát zaočkovaných proti koronavírusu. Skúsenosti s posilňovacím očkovaním sú povzbudivé, ako ukazujú počiatočné prieskumy.

V Izraeli sa od konca júla očkuje tretími dávkami. Krajina sa rozhodla preočkovať starších ľudí a ľudí s predchádzajúcimi chorobami po tom, ako štúdie dospeli k záveru, že táto skupina ľudí stráca ochranu pred infekciou. Zvlášť pokiaľ ide o delta variant, preočkovanie by malo zaistiť významné zvýšenie protilátok a zabrániť tak reinfekcii.

VIDEO Spoveď pacienta odkázaného na kyslík: Nezaočkovanie sa bola zásadná chyba!

Spoveď pacienta odkázaného na kyslík: Nezaočkovanie sa bola zásadná chyba! (Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava)

Zápal srdca po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Postihuje najmä TÚTO skupinu ľudí

Medzitým existujú počiatočné skúsenosti s takzvaným posilňovacím očkovaním, ktoré americké liekové úrady schválili vo štvrtok. Podľa prieskumu väčšina ľudí, ktorí dostali tretiu dávku vakcíny Biontech/Pfizer, uvádza podobné príznaky alebo menej vedľajších účinkov ako po druhom očkovaní.

KORONAVÍRUS Státisíce ľudí dostali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedľajšie účinky

Prieskumu sa zúčastnilo približne 4500 ľudí, ktorí dostali posilňovacie očkovanie medzi 30. júlom a 1. augustom. 88 percent z nich uviedlo, že sa cítia „podobne alebo lepšie“ v dňoch po treťom očkovaní v porovnaní s druhým očkovaním. 31 percent uviedlo ťažkosti po očkovaní, najčastejšie bolesť v mieste vpichu. Asi 0,4 percenta uviedlo, že majú problémy s dýchaním. Jedno percento uviedlo, že potrebuje navštíviť lekára kvôli jednému alebo viacerým vedľajším účinkom.

Ran Balicer z najväčšieho izraelského poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Clalit uviedol, že hoci ide o prvé výsledky a hlásenia, umožňujú porovnanie vedľajších účinkov s druhou dávkou. Ukázalo sa, "že vo väčšine prípadov sú podobné alebo menšie pri posilňovacom očkovaní“. „Napriek tomu, že nemáme dlhodobé štúdie o účinnosti a bezpečnosti tretej posilňovacej dávky, tieto výsledky naznačujú prínos očkovania pre riadenie osobných rizík osôb starších ako 60 rokov spolu s opatrnosťou a vyhýbaním sa stretnutiam v uzavretých priestoroch,“ hovorí Balicer.

KORONAVÍRUS Státisíce ľudí dostali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

Viac protilátok u príjemcov s transplantáciou

K dispozícii sú aj prvé údaje o účinnosti. Podľa prieskumu v Beilinson Medical Center v Petah Tikva sa počet ľudí, u ktorých sa vyvinuli protilátky, po treťom očkovaní medzi príjemcami transplantátu srdca, pľúc alebo obličiek zdvojnásobil. Štúdiu, ktorá doteraz skúmala 40 pacientov s potlačenou imunitou, zverejnila nemocnica v utorok a v súčasnosti ju skúmajú odborníci na uverejnenie v lekárskom časopise. Nakoniec by malo byť zaznamenaných 300 pacientov.

Ministerstvo zverejnilo, prečo Slováci odmietajú očkovanie: Päť najčastejších dôvodov!

Zistilo sa, že u 73 percent tých, ktorí predtým mali transplantáciu obličky, sa vyvinuli protilátky a imunitná odpoveď na tretiu dávku vakcíny. Po druhom očkovaní to bolo len 35 percent. U príjemcov transplantátu pľúc sa u 33 percent vytvorili protilátky po posilňovacej vakcinácii oproti 18 percentám po druhej vakcinácii. Medzi tými, ktorí podstúpili transplantáciu srdca, malo 58 percent imunitnú odpoveď v porovnaní s 31 percentami po prvých dvoch dávkach. Okrem bolesti v mieste vpichu sa nevyskytli žiadne zásadné vedľajšie účinky. „Odporúčame každému, kto mal transplantovaný orgán, aby si prišiel po tretiu dávku, pretože zachraňuje životy,“ povedala Dr. Tuvia Ben Gal, riaditeľka Beilinsonového oddelenia pre zlyhanie srdca, vo vyhlásení k výsledkom.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Až 700 000 ľudí v Izraeli teraz dostalo tretiu dávku vakcíny Biontech/Pfizer. Doteraz bola odporúčaná pre ľudí nad 60 rokov. Čoskoro bude ponúkaná aj ľuďom nad 50 rokov. Predseda vlády Naftali Bennett uviedol, že 90 percent nových infekcií sa vyskytuje u ľudí vo veku 50 a viac rokov.

Viac o téme: PrieskumOčkovanieVakcínaVedľajšie účinkyIzraelTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu