Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Taliban ovládol ďalšiu provinčnú metropolu: Za jediný deň už tretiu

Taliban v Afganistane Zobraziť galériu (4)
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

KÁBUL - Fundamentalistické hnutie Taliban sa zmocnilo v priebehu jediného dňa už tretej provinčnej metropole v Afganistane. Militanti prevzali v nedeľu po mestách Sar-e Pol a Kundúz kontrolu aj nad mestom Tálokán, centrom provincie Tachár na severovýchode krajiny. Došlo k tomu po tom, ako sa vládne sily z mesta stiahli, aby tak predišli ničeniu verejných budov a infraštruktúry a tiež civilným obetiam.

Agentúre DPA to povedal člen tamojšej provinčnej rady Rohullah Raufi. Vládne sily sa podľa jeho slov stiahli do okresu  Farchar, ktorý je od Tálokánu vzdialený minimálne 40 kilometrov. Dobytie Tálokánu potvrdil DPA aj ďalší miestny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Rovnako správu potvrdila aj agentúra AFP odvolávajúc sa na zdroj z prostredia afganských bezpečnostných síl aj vyjadrenia miestnych obyvateľov. "Dnes popoludní sme sa stiahli z mesta po tom, čo vláda nedokázala poslať ďalšiu pomoc," uviedol zdroj z bezpečnostných síl.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Mesto Tálokán s vyše 263.000 obyvateľov obliehali militanti z Talibanu takmer dva mesiace, pričom predtým prevzali kontrolu nad väčšinou tejto provincie, približuje DPA.

Severný Afganistan je už dlho považovaný za baštu odporu proti Talibanu, ktorá v 90. rokoch minulého storočia zažila najtvrdší odpor voči vláde militantov. V tomto regióne stále pôsobí viacero polovojenských organizácií a je aj miestom, kde je afganská vládna armáda úspešná pri nábore nových príslušníkov ozbrojených síl.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Povstalci z Talibanu sa v uplynulých dňoch zmocnili aj ďalších dvoch metropol afganských provincií: mesta Šaberghán v provincii Džúzdžán na severe krajiny a mesta Zarandž v provincii Nímróz na juhozápade Afganistanu.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Taliban vedie už tri mesiace totálnu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny. V rámci svojej operácie sa hnutie zmocnilo aj rozsiahlych vidieckych oblastí. Stiahnutie zahraničných síl má byť dokončené koncom tohto mesiaca, pred 20. výročím útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001, ktoré vyvolali inváziu vedúcu k zvrhnutiu vlády Talibanu v Afganistane.

Viac o téme: VojnaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu