Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Situácia v USA je alarmujúca: Infikovaní pribúdajú rovnakým tempom ako počas zimnej vlny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

WASHINGTON - V Spojených štátoch teraz každý deň pribúda v priemere 100 000 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Agentúra AP pripomína, že nákaza sa v krajine naposledy tak rýchlo šírila počas zimnej vlny epidémie. Za súčasným nárastom stojí vysoko nákazlivý delta variant, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii.

Ešte koncom júla Spojené štáty zaznamenávali priemerne okolo 11 000 nových prípadov denne, teraz sa ich počet vyšplhal až na 107 143. Vyše 50 percent obyvateľstva je plne zaočkovaných proti covidu-19, no nákaza sa rýchlo šíri medzi ľuďmi, ktorí vakcináciu nepodstúpili. Americkí predstavitelia hovoria o epidémii nezaočkovaných. Vážna je situácia je najmä na juhu USA, napríklad na Floride, v Louisiane a Mississippi. Tamojšie nemocnice čelia náporu pacientov. 

Zdravotníci v USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File)

Zdravotné úrady v texaskom Houstone upozorňujú, že súčasná vlna epidémie priviedla zdravotníctvo na pokraj kolapsu a pacientov je nutné prepravovať do iných miest. Sanitky privážajúce pacientov čakajú dlhé hodiny pred nemocnicami, ktorým dochádzajú voľné lôžka.

"Nepredpokladám, že na urgentných príjmoch sa situácia počas troch nasledujúcich týždňov zlepší," vyhlásil David Persse, šéf zdravotníckeho odboru houstonskej radnice. Obavy mu robí aj to, že kvôli veľkému počtu ľudí s akútnymi zdravotnými problémami sa predlžuje reakcia na volania na tiesňovú linku 911.

Viac o téme: úmrtiaUSAKoronavírusCOVID-19Delta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu