Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikla interná správa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb: Hrozivé odhalenie o variante KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb považuje variant delta vírusu SARS-CoV-2 za rovnako prenosný ako ovčie kiahne. Takisto upozorňuje, že dokáže spôsobiť závažný priebeh ochorenia. Uvádza sa to v internej správe úradu, ktorej obsah zverejnil denník The Washington Post.

Na Slovensku už dominuje delta variant, informovala biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková (Zdroj: ÚVZ SR)

CDC vo svojej správe upozorňuje hlavne na to, že variant delta je vysoko nákazlivý, oveľa viac než iné mutácie, a že prelomové infekcie (také, kedy sa koronavírusom infikuje plne zaočkovaná osoba, pozn. red.) môžu byť v jeho prípade rovnako prenosné ako pri neočkovaných jedincoch, píše The Washington Post. Zároveň ale odborníci zdôrazňujú, že bez ohľadu na tieto zistenia vakcinácia vo veľkej miere zabraňuje vážnemu priebehu ochorenia COVID-19, hospitalizácii a smrti. Tieto zistenia opäť rozprúdili debatu o tom, že možno bude potrebné v blízkej budúcnosti opätovne zaviesť opatrenia ako nosenie rúšok či sociálny odstup aj v krajinách s vysokou mierou zaočkovanosti obyvateľstva. 

Unikla interná správa Centra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aj očkovaní môžu prenášať delta variant KORONAVÍRUSU: Je to však len polovica pravdy

Odborníci zaradili spätný chod

Je zjavné, že CDC svojou najnovšou správou zaradilo spätný chod. Zatiaľ čo ešte pred pár týždňami mnohé štáty v dôsledku rapídneho zlepšenia epidemiologickej situácie uvoľňovali protikoronavírusové opatrenia, variant delta všetko zmenil a prinútil odborníkov prehodnotiť svoje odporúčania. Napríklad Izrael nedávno opätovne zaviedol povinnosť nosenia rúšok v interiéroch a od cestujúcich vyžaduje dodržiavanie karantény pred príchodom do krajiny. 

Unikla interná správa Centra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nový výskum ukázal, že zaočkovaní ľudia, ktorí sa infikovali variantom delta, vo svojich nosoch a hrdlách niesli obrovskú vírusovú nálož, uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walenskyová. Variant delta je viac prenosný než pôvodný kmeň nového koronavírusu a tiež vírusy, ktoré spôsobujú MERS, SARS, ebolu, chrípku či kiahne. Primárnou úlohou Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je teraz podľa jeho šéfky zlepšiť informovanie verejnosti o prelomových infekciách a taktiež zníženie rizika závažného priebehu covidu-19 u zaočkovaných ľudí. 

Viac o téme: DeltaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu