Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Aj očkovaní môžu prenášať delta variant KORONAVÍRUSU: Je to však len polovica pravdy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podľa správy amerického zdravotníckeho úradu CDC ľudia očkovaní proti Covid-19 nesú pri infekcii variantom delta presne toľko vírusov ako neočkovaní. Znie to desivo, ale je to len polovica príbehu.

Správa CDC vyvolala vo svete rozruch. V nej autori potvrdzujú správy z Číny, že vírusová záťaž infekcie delta mutantom Sars-CoV-2 môže byť viac ako 1000-krát vyššia ako u predchádzajúcich variantov. Delta je „prenosnejšia ako vírusy, ktoré spôsobujú Mers, Sars, Ebola, nachladnutie, sezónnu chrípku a kiahne“ a „je rovnako nákazlivý ako ovčie kiahne“, cituje z dokumentu New York Times.

VIDEO Ďalší pokrok v boji s KORONAVÍRUSOM: Nový vynález odhalí nákazu veľmi rýchlo!

V správe sa má tiež hovoriť: Očkovaní ľudia, ktorí sa nakazia Sars-CoV-2 napriek tomu, že sú očkovaní a ochorejú na Covid-19, prenášajú rovnako veľa vírusov ako neočkované osoby.

Pôvodná správa, na ktorú sa odvolávajú, však nebola nikdy určená verejnosti. „V súlade s tým chýbajú podrobnosti,“ vysvetľuje rakúska výskumníčka a vedecká komunikátorka Sylvia Kerschbaum-Gruberová na svojom instagramovom kanáli. Mohlo by to viesť k nesprávnym interpretáciám: „Výsledkom sú titulky, ktoré sú nesprávne a spôsobujú veľa neistoty.“

Aj očkovaní môžu prenášať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Očkovaní ľudia sú nákazliví kratšiu dobu

Informácie z CDC v skutočnosti ukazujú, že hodnoty Ct očkovaných infikovaných osôb sa takmer nelíšia od hodnôt Ct (cycle threshold - vysvetlené v poslednom odseku) ľudí, ktorí boli očkovaní iba čiastočne alebo neboli očkovaní vôbec. Podľa Kerschbaum-Gruberovej je to však momentálna záležitosť. „Prelomové prípady (prelomenie očkovania) v tomto čase môžu mať podobne vysokú záťaž vírusom ako tie, ktoré neboli očkované alebo boli očkované len čiastočne. Ale ak je obdobie, v ktorom majú očkované osoby takú vírusovú záťaž, kratšie, potom je očkovaná infikovaná osoba v priemere menej nákazlivá ako neočkovaná alebo iba čiastočne očkovaná osoba.“

Rýchlejší boj proti koronavírusu

Že obdobie, v ktorom sú ľudia očkovaní proti Covid-19, ktorí sú napriek tomu infikovaní deltou a sú nákazliví, je skutočne kratšie, ukazuje aj predbežná štúdia výskumníkov pod vedením Po Ying Chia z Národného centra pre infekčné choroby v Singapure, ktorá je publikovaná na preprintovom serveri Medrxiv.org. Autori v nej dochádzajú k záveru, že očkovaní ľudia bojujú proti vírusu rýchlejšie, a preto sú menej (kratšie) nákazliví ako ľudia, ktorí nie sú alebo sú očkovaní len čiastočne. 

Dôvodom je, že „očkovaní majú neutralizačné protilátky, ktoré bojujú s vírusom oveľa rýchlejšie“, ako píše na Twitteri Carsten Watzl, profesor imunológie na Leibnizovom inštitúte pre výskum práce Univerzity TU Dortmund a generálny sekretár Nemeckej imunologickej spoločnosti.

To ukazuje, že očkovanie proti Covidu-19, aj vzhľadom na variant delta, slúži nielen na vašu ochranu, ale aj na ochranu druhých. „Očkovanie zostáva kľúčovou stratégiou na kontrolu pandémie Covid-19,“ uviedli vedci zo Singapuru.

KORONAVÍRUS Kamarátky (29, 28) išli dovolenkovať na Ibizu: Netušili, aká pohroma ich tam čaká!

Čo je to Ct (cycle threshold)?

Hodnota Ct (prahová hodnota cyklu) udáva, koľkými cyklami vzorka PCR prešla, kým sa dá detekovať relevantné množstvo vírusového genetického materiálu. Ak je hodnota nízka - to znamená, že genetický materiál je možné detekovať po krátkom čase - vírusová záťaž je vysoká a pacient je infekčnejší, ako keby mala vzorka vysokú hodnotu Ct. Pri Sars-CoV-2 hodnota Ct viac ako 30 znamená, že infekčnosť je zvyčajne nízka až zanedbateľná. Inými slovami: čím nižšia je hodnota Ct, tým vyššia je vírusová záťaž, tým vyššia je pravdepodobnosť, že táto osoba je stále nákazlivá.

Viac o téme: DeltaOčkovanieKoronavírusCovid-19Infekčnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu